D006: 14SEPT2023
Mùtiányù Great Wall
Jetlag ešte stále dáva zabrať, preto sme si bookli neskorší bus. Prvý ide 08:00 a náš 10:00. Na autobus je to metrom č. 2 jedna zastávka. Inštrukcie nám nie sú úplne jasné, ideme za hordami okolo Swissôtel a nikde nevidíme žiaden avizovaný StarBucks. Na recepcii nás pošlú opačným smerom. Medzitým vybingujem SB a na križovatke už viem, kam sa vybrať. Na ďalšej križovatke na nás radostne mávajú pajkovia v červených vestičkách Mubus, odchytávajú všetkých podozrivých Nečíňanov a turisticky vyzerajúcich Číňanov. Zaregistrovaní sa ideme obzrieť nenápadný StarBucks. Dáme si raňajkové sendviče ale kávu preskakujeme. Máme nachystané zelené čajíky. Toalety tu nemajú, treba si ísť von, nájsť verejný. Postávame vonku pred SB a pozeráme pajkov v žltých uniformách, ako stoja nastúpení pred motorkami, fotia sa a počúvajú príhovory lídrov. Sú to deliveráci jedla, z nejakej online služby. Tri skupinky, priemerne 15 chlápkov.
V buse nám sprievodca Tomy zapne wifi, aby sme mohli platiť AliPayom a vysvetlí nám, aké máme možnosti výletu. Sú 2 varianty trate: východná = vlek hore a tobogán dole a západná = kabínová lanovka hore aj dole.
AliPay chce 3% príplatok a tak uprednostníme hotovosť 2×150 (vstup) + 2×140 (lanovka).
Potom Tomy spustí historické okienko, ako sa po zjednotení Činy rozhodol panovník pospájať múrom mestá, ktoré boli dovtedy opevnené samostatne. V jednom momente vraj pracovalo 20 percent celej populácie vtedajšej Číny na Múre.
Keď vystúpime z autobusu, naše pasy sú už zaregistrované v systéme. Nemáme žiadne lísky, otŕčame len pasy.
V cene je shuttle bus z parkoviska do parku (15). V kabínke lanovky (presne takej ako na Skalnaté pleso) sme sami dvaja. Spomíname ako nám v Tatrách buchlo v kabínke prosecco, keď sme sa na K výstavu viezli s fotkami a Rožankom.
Do 50 minút prehopkáme ku poslednej veži č. 20, nie je tu veľa ľudí. Na jednom mieste vyjdem až na hradby a kochám sa pohľadom nadol, keď sa ku mne vydá malá mladá Číňanka. Nemám sa jej na úzkom mieste ako vyhnúť a tak čakám, že to pochopí, cúvne a pustí ma von. No ona nie. Rozhodne sa ma obkročiť. Pevne sa nalepím na hradbu lebo hrozí, že ak padne, tam na stiahne. Držím sa ako kliešť a čakám kým pochopí, že je to pekná blbosť. No ona sa nacapí na mňa a prešuchne sa poza mňa bez toho, aby spadla. V šoku rýchlo zdrhám na normálny múr, rád, že sa nikomu nič nestalo.
Je to celkom pekné i keď múr sa nám zdá úzky. Okolité kopce pripomínajú bralá okolo Zadaru, no všade, kam oko dovidí sa tiahne múr. Lístie sa už pomaly začína sfarbovať, no ešte tipujem 2-3 týždne by sa zišli, aby to bolo pekne farebné. Je celkom teplo a tak veľa ľudí postáva vo vežiach, kde je tieň a fajne prefukuje. Obraciame sa späť.
Bizardné je dodržiavanie pravidiel – zákazu predaja na Múre. Babka sedí na strome vedľa múru a vykrikuje, že predáva studené pivo. Pod ňou na zemi je pes a keď sa priblížime babka otrčí kódy AliPay/WeChat na platenie.
Za hodinu a pol sme späť pri lanovke a rozhodneme sa oželieť zvoz a prešliapať to až na tobogán – veže č. 6, prípadne na odporúčanú 4ku, teda na južnú trasu. Je to väčšinou dole kopcom a takmer žiadny turista. Je to neuveriteľné, že Čínsky múr máme len pre seba. Paráda.
Jeden úsek je v procese prestavby, tak sa obchádza a potom sa šlape trochu do kopca. 4ka sa nám z kopčeka zdá priďaleko, čas do odchodu busu sa kráti. Tak piknikujeme na vrchole kopca, s výhľadom na múr. Asi na 7ke. Nakoniec sa ukáže, že 4ka je rovno dole pod nami (a nie na protisvahu) a ak by sme nejedli, tak by sme to asi stíhali. Sprievodkyňa, čo vie trochu anglicky hovorí, že dole je to asi pol hodina. Nakoniec to zbehneme za 15minút popri tobogáne. Omrkneme si ešte stánky, a pozeráme na strelnicu, kde si možno vystreliť z kadejakých veľkých zbraní. Myslím, že zvukový efekt je podobný výstrelu, ale je to bez akejkoľvek explózie.
Na stanici cestovky si dáme pivo za odmenu a nahlásime sa na čo najskorší odchod.
Cestou späť je už celkom slušná zápcha v Pekingu. Bus nás vyloží len blok od hotela, tak ideme po novej ulici. Kúpime si parádne šiš-kebabčoky. Mladí veselí chlapci vedia po EN a pomôžu nám zistiť cenu nájsť kód na zaplatenie AP.
Skúšam ešte rozbehať platenie WeChatom, ale verifikácia neklapne, lebo som pri registrácii zmrvil číslo pasu a teraz musím čakať 15dní, kým to bude možné opraviť a spustiť verifikáciu odznova.