D04-07: 26.-29.JUL2016 Curonian Spit, LT
Druhý deň sa ideme pozrieť na najvyššiu dunu, kde sa na chodník k nej platí vstupné 2EUR a duna je medzičasom zchodená turistami asi o 5 metrov nižšie ako bola pôvodne. Po návrate k autu si kupujeme na parkovisku kávu a perníkový hríbik – muchotrávku. Hríbik má dokonca ešte aj makové korienky. Kávu robí baba v espreso mašine v kufri malinkého Lavazza Smartu. Zastaneme sa vykúpať na pláži oproti dedinke Preila.
V dedine Nida, ktorá je 45km od prístavu je to hotová turistická Sodoma-Gomora. Parkoviská sú platené už 2km pred obcou. Promenádu špatí šaredý prístav, nikde nie je poriadny tieň a pivo stojí 3EUR. Ešte že majú na informáciach internet zadarmo a supermarket. Pochodíme si trochu hore dole, pokukáme múzeum jantáru, kde nám mladucha za 1.25EUR na hlavu povypráva niečo o histórii jantáru a dostaneme maličkú knižočku s fotkami rôznych chrobákov, čo sa zachytili v jantári. Nakúpime si proviant v supermarkete a frčíme naspäť cez pláž do nášho obľúbeného Juodkranté.
Neskôr objavíme aj super pláže priamo oproti Juodkranté. Ide sa tam uzučkou asfaltkou 1.8km, ale keď nie je vhodná doba tak je to celkom adrenalín uhýňať sa oprotiidúcim autám. Na pláži sú aj toalety a pitná voda. Chvalabohu plážový bar objavíme až na posledný deň, ale prevetráme celý jeho repertoár. Dvakrát ešte jeme v podniku s krásnou záhradou, no vždy len vo vnútri, kde je dosť rachot z príboru. Vonku je vždy obsadené. Skúsime aj studenú polievku s červenou repou. V obchodíku majú litrové pivá v plaste od 1.1EUR. Skúsime aj iné typy údených rýb a u mňa jednoznačne vyhráva maslová ryba.
Chceli sme už odísť vo štvrtok, no bolo pekné počasie, tak sme zostali až do soboty. Videli sme aj veľké hniezdiska kormoránov a heronov, navštívili zátoku jantáru, kde vyťažili 2250ton jantáru v rokoch 1854 až 1855 a 1860. Po zabývaní sme si dokonca boli aj 2x zabehať a večer pri nekonečnom 4 hodinovom západe slnka a piknikovaní sa nám ušla jóga v priamom prenose.