D11: 02.AUG2016 Liepāja → Pāvilosta → Ventspils
Keďže sme po dlhšom čase ráno konečne v meste, využívame to na 33 percent a dávame raňajky v hipsterskej pekárni. Sladké koláčiky sú síce plné ôs, nemajú internet a ani záchod, no my si to napriev tomu užijeme. Dokonca si priobjednávame čaje a repový šalát – na raňajky.
Cestou sa zastavíme v Pavilosta kde je naozaj divá pláž (rozumej nepotraktorovaná). Je tu aj zaujímavý obchodík s morskými šperkami. Sú to pekné kombinácie výlovkov z mora – vyplaveného dreva, jantáru, obrúseného skla a prevŕtaných okruhliakov. Nám ale chýba samotná hodnota. Ceny sú dosť vysoké a kúsky fajné, len hodnota produktu a samotný materiál neposkytujú taký pomer ceny a výkonu ako ušľachtilé kovy (striebro). Navyše nemáme priestory, kde by sme tie kúsky mohli vystaviť. Po prechádzke vnútrozemím a pokusom o nájdenie obchodu s údenými rybami to pichneme do obchodu, kde majú fakt super egrešový cíder v skle. Super na Lotyšsku je, že tu nie je nič zálohované. Ideme teda obedovať na pláž, kde sa nám prihovorí surfer, ktorého sme predtým videli na elektopribližovátku (skateboard s jedným jediným kolesom v strede), aby sme mu postrážili veci. On medzitým surfuje, my obedujeme. Po obedíku ideme predsa len ďalej, lebo tu je to trošku moc prírodné na našu dnešnú náladu.
Mesto Ventspils, ktoré nasleduje po divočine je úplné prekvapko. Fantastická pláž 2km od cestra s mega detskými atrakciami, studenými sprchami a toaletami s toaleťákom si získava naše srdcia. Veľmi pomôže aj reštaurácia, v ktorej sme skončili po tom, čo bolo TripAdvisor(TA) #1 osadené a čašníčka nás dosť nevyberaným spôsobom odpinkla. Tak sme si na TA našli Dona Basila v centre, kde nám za fajné peniaze predviedli takú kuchyňu, že sme sa z toho skoro pokakali.
Keďže zase raz nepijeme, dali sme si pred jedlom kefír a objednali sme si pikantné rebrá a rybu na spôsob Don Basil. Doniesli nám krásne naaranžovené megaporcie a my sme si len vychutnávali a vychutnávali. Odporúčam si tu dať ako prílohu grilovanú zeleninu. Celé mesto je dizajnované pre turistov a žiadne parkovisko nebolo platené.