V mega Maxime za trajektom riešime zálohové flaše (ten kupón z Nida sa nám nepodarí uplatniť), nakupujeme proviant a vyrážame na 80 km jazdu do raja jazier, Národného parku Žemaitija.
Po
časie praje nášmu pikniku, kaviár a pečené koleno s výberom lahodných šalátov z téky príde omrknúť aj kŕdeľ kačiek. Voda je príjemná, krásne priezračná a osviežujúca. Po chvíli ako začne hrať hudba z podniku na jazere, vzlietne na naše prekvapenie balón. Nad chladnou vodou vyzerá, že má problémy s udržaním výšky, chvíľami sa to črtá na dramatický koniec, nakoniec ale na 3x naberie konečne výšku a pomaličky sa vzdiali z nášho obzoru.

D12-14: 06.08. – 08.08.2019 Plateliau – Žemaitija NP, LT

Ráno 06.08. na jazernom pontóne popíjame čierny čaj, ktorý sa perfektne hodí k makovému pečivu s mandľami. Po jóge a španielčine si zaplávame a po vzoru domácich si umyjeme vlasy šampónom (v našom prípade biodegradovateľným).

Keď sa rozprší, preparkujeme sa na neskorší obed a prácu na elektrike. Volíme novú kaviareň v budove Ciao potravín. Internet máme vlastný, tých 8G nikdy neminieme. Čašníčka nás upozorňuje, že zepelíny sú obrovské, ale definitívne to pochopíme až keď donesie 2 mega vzducholode plnené mäsom. Nebol by to problém, keby sme si k tomu neobjednali ešte plnené placky a repovú polievku.
Keď sa vyčasí vyberieme sa na obľúbený okruh okolo jazera. 24km bajkovačka v krásnom podvečernom svetle končí kúpaním na našej plážičke jazera. Dnes je tu aj pár domácich a aj rodinka s 3 deťmi. Najmenšie je dievčatko s vtipnými copmi, ktoré sa oduševnene zapája do rodinného futbalu. Údený losos s krekrami ešte zo Srí Lanky vzbudí pozornosť u miestnych káčerov, ktorý aj dnes sondujú okolo.

07.08. sa budíme do slnečného rána, k jazeru smerujú práve 2 domáce babky na bicykloch. V unisone zoskočia pred lúčnou cestou k brehu a kým prídeme k mólu, už vykúpané s turbanmi na hlave veselo džavocú. Dnes musí byť kúpací deň, na naše raňajkové mólo príde po jóge aj ďalší lokálny kúpač.
24 km okruh robíme pred obedom, je celkom výpek, až 23 stupňov a stretávame aj veľa turistov (cyklistov a kemperov).
Na obed sa necháme zlákať oku lahodiacemu severskému dizajnu nového podniku na jazere. Majú len pizzu, ingrediencie sú vyborné ale cesto také mrazené, aperol spritz malý, dosť disorganizovanú obsluhu a na to všetko aj absolútne neadekvátne ceny.
Pred večerou sa vykúpeme už v čase hudby. Voda má fantastickú teplotu.
Vidíme raka, toho sme naživo v divočine zatiaľ nemali šťastie vidieť. Veselo si vykračuje po piesčitom dne až nám zmizne z dohľadu medzi riasami. Do podniku s hudbou je to 10 minút cez lúku a malý drevený most. Je to jachtový klub s reštikou, ktorá sa nám posledne páčila. Hosťujúca kapela je z Klaipédy a slávi 40 výročie vzniku. Vyhráva tu v šnúre 8 nocí až do 12.08. Pivo aj jedlo objednané priamo na bare je na našom stole rýchlo. Ani sleď, ani hrach, ani lososové placky nejako viac neočaria, ale výhľad na pokojnú večernú hladinu a rytmicky sa hýbajúcich hostí je príjemná zmena. Na jazere vidíme aj svetielkujúcu dvojicu priesvitných kanoe, na ktoré sme dnes videli reklamu. Obloha je cestou domov zatiahnutá, zajtra má pršať celý deň.

V daždi sa 08.08. preparkujeme na raňajky a elektriku do jachtového klubu. Machiatko je fajn, omeletka masívna aj pre dvoch. Pri práci v daždi rôznej intenzity ostávame s prestávkou na obed až do 17h. Cez oblaky presvecuje slnko, vyberáme bicykle a dávame si 15 km po ešte vlhkom asfalte. Na pontóne menšieho jazera po ceste, ktoré je orientované na západ slnka, testujeme nové tekvicové semienka. Cestou späť sa stávame machri v slalome medzi slimákmi, ktorý sa do vlhkom asfalte valia“ na druhú stranu. Kupujeme proviant na posledný piknik. U nás na móle sú dnes traja rybári, tak sa budem dnes musím kúpať v plavkách. Neskôr obkukávame od domácich ako sa správne mydliť a šampónovať. Lokálni experti vôjdu po pás do vody a keď sú dostatočne napenení, tak sa ponoria, zaplávajú si, zaperú slipy, prezlečú sa a zmiznú na bajkoch. Západ máme za chrbtom, ale nádherne osvetľuje oblaky na vypršanej oblohe. So štvoricou blikajúcich kanoistov na horizonte to balíme, v páperke je síce fajn, ale v šlapkách je už riadna zima na nohy. V noci na jasnej oblohe svietia nádherné hviezdy.