D13-16: 31.07. – 03.08.2017 Kurská kosa, LT → Plateliai – Žemaitija NP, LT → Jurmala, LV

V noci na 31.07. trieskajú hromy blesky ako z predpovede, najlepší čas dvihúť kotvy a pobrať sa ďalej. Ráno je chladno a vlhko a na trajekte je pred nami už celkom dosť odpadlíkov. Klaipéda je bez fesťáku a v mrholení dosť mŕtve mesto. Pokúpime jantárové suveníry a po obede vo vývarovni pri parkovisku prší, tak si zdriemneme v aute pred supermarketom a márne čakáme, kým bude krajšie. Mohli sme ale ten čas asi aj využiť na nakupovanie. Vraciame prázne fľaše, ktoré v Juodkranté nikde nebrali, nakúpime proviant a poďho do jazerného raja.

Tam nás prikvači práca na internete v podniku na rohu, ale naštastie ešte stíhame západ na jazere aj s krátky kúpaním z plaviek rovno do páperky. Tichá hlbočina pohlcujúca všetko je stále taká neopakovateľná ako si to pamätáme z minulého roku.

Náš návrat oslavujeme cavou a kaviárom pri západe slnka. Večeru potom splachujeme konopným pivom.

Po daždi je celkom zima.

Na jazenom pontóne raňajkujeme 01.08. proso s čučoriedkami z trhu. Je kľud, nikde žiadni ľudia. Okruh okolo jazera – 24km bajkovačka končí dažďom, tak schneme v podniku. Na obed náme výborné mega zepeliny, pracujeme, sme tam možno aj 5 hodín tak nám účtujú za inet a nabíjanie telefónu 2EURá.

Večer sa na pláži bláznia decká s maskami ale pána s čelovkou, čo sa po tme prechádzal vo vode zo včera netromfnú.

Ráno 02.08. keď vstávame chodia okolo domáci kúpať sa do jazera. Kým sa vymoceme z auta frčí si už teta s uterákom na hlave na bajku v gumákoch domov.

Podchvíľou prší. Vedľa večer pristál mladý párik vo VW Transporter a nekonečne sa prebaľujú. Potme idú variť ku jazeru. Divné nočné rytmické zvuky identifinkujeme ako nafukovanie nafukovačky. Po raňajkách si idú umyť riad do jazera.

Obedujeme na móle – božská ryba, čierny chlieb a nakladané morské riasy.

Rozmýšľame nad potápanim v jazere, ale 8 stupňov v 30m sa nám zdá málo.

Kávička v reštike poteší, na jedlo sa chystáme zajtra, vyzerá to lákavo.

Nasleduje poobedná bajkovačka. V jednej zákrute sa na nás vyrúti ježko, že skoro spadneme z obrubníka, keď sa mu vyhýbame. Po prvý krát skúšame kompletnú okružnú jazdu – okolo jazera – bez skratky po asfaltke. Konečne plných značených 24km.

Mladý pupkáč spôsobí paniku na móle, keď vyloví 5cm rybku. Tlieskame mu aj my a predstavujeme si, že takto sa asi nejako ulamuje zábradlie z móla do vody – keď sa oň vešajú pri boji s príšerami z hlbočín. Je taká zima, že z páperiek to do plaviek nedáme.

03.08. je slnko schované kdesi za oblakmi a nám už po vyše 300km začínajú škrípať reťaze, tak kupujeme mazivo na reťaz. Premažeme bajky a poďho na poslednú bajkovačku. Okruh okolo jazera sa nám zdá stále kratší a kratší.

Za výkon sa odmeníme božským obedom so slnkom na jazere. Ryba a ďalšia ryba, jogurtová polievka, samé ňuňky – kolekcia vychytávok na veľkom tanieri pre dvoch.

Nasleduje posledné čupkanie a zasa prší. Po holení a vlasoch sa rozhodneme pre úprk do Lotyšska, kde by mohlo byť pri mori zase raz krajšie.

Za hranicami je 30km prašná cesta, večeriame v zemi nikoho a je nám pekne zle po údenej rybe.

V Jurmale nakupujeme proviant a SIMku s 5GB za 5EURo na 10dní. Parkujeme na poloprázdnom parkovisku. Na pláži je nejaký futbalový turnaj a keď všetci futbalisti odídu zostanú tu s nami tri autá. Pozrieme si západ na pláži a potom celú noc prší.