D079: 2016/01/29 Encarnación: Misionári a Tereré
Predavač lístkov nám predá bus, ktorý ide o 5 minut – ako vždy. Že len preparkuje z vystupovacej strany ulice a ideme. Preparkuje, nastúpime a potom sa potíme pol hodku na predných sedadlách, kým sa začneme hýbať. Do busu nastúpi predavač „čipas“, tak si nakúpime aj na raňajky a obed.
Vystupujeme na križovatke pri Misionároch Trinidad. Šlapeme asi kilometrík v rozohrievajúcom sa teple. Po zaplatení vstupného 50 000, ktoré platí na dve ďalšie destinácie si prezeráme zvyšky misionárskej dedinky. Po tom, čo sem Svätá cirkev odpratala Jezuitov a nechala ich 60 rokov budovať kresťanstvo, násilne ich odpratala zase preč. Zostali len tehlové múry domov a chrámov. Je to zaujímavé ale smutné. Na stenách sú vymurované rámy obrazov, no obrazy sú už preč. A hlavne je tu málo tieňa. Treba prísť čo najskôr. Pri recepcii, kde predávajú lístky kempuje párik belochov v stane.
Ideme skratkou na hlavnú cestu a pýtame sa na bus. Domorodci popíjajúci tereré nám hovoria, že pôjde najskôr o dve hodiny. Chceme ísť ešte pozrieť lokalitu Jesús. Prejdeme na druhú stranu hlavnej cesty ku benzínke, kde posedávajú dvaja taxikári a tri mladé baby. Sadneme si k nim a minútu čakáme. Potom sa báb pýtame na bus. Oni len diskrétne ukážu na taxikárov, že je len taxík. Taxikár chce 60 000, tak sedíme ďalej, však hádam tí ostatní tiež na niečo čakajú. Do minúty taxikár vymäkne a príde so stále neslušným návrhom 50 000. To sme z toho tepla mäkkí aj my a tak pristaneme. Vyberieme sa k autu a za nami všetky tri mladé, ktoré len čakali na spolujazdcov. Tu je to ale inak ako v Peru alebo Kolumbii, tu my platíme celé auto a zvyšok je extra pre taxikára. Ten síce hrá formu a v Guayani jazyku – aby sme nerozumeli – hovorí babám aby mu neplatili teraz, aby to nevyzeralo divne, no vyzerá to divne tak či tak. 8.6 dolára za spiatočný odvoz ale nie je až taká tragédia, tak sa zbytočne nerozčuľujeme. Aj tak je už dosť teplo.
V Jesús sú len pozostatky kláštora a mega katedrály, ktorá ani nebola dostavaná. Chatrče domorodcov sa samozrejme ani tu nedochovali.
Samozrejme, že na spätný odvoz čakáme na nesprávnom mieste, ale je to len 5 minút v tieni.