Späť na hlavnej ceste berieme do 10minút bus a pokračujeme smerom na obec Bella Vista – hlavné mesto yerba maté. Chceme si ísť pozrieť výrobu yerba maté do nejakej tej yerbatérie. Firma Roga je z magického dôvodu zavretá a taxíky sa nám zdajú absurdne drahé – 25 000 tak ideme peši. Zo začiatku sú ešte nejaké tie tiene, ale za obcou v poliach je dosť brutálny výpek. Nakoniec trpko oľutujeme a začneme stopovať. Z domu, okolo ktorého práve prechádzame vyrazí pickup Selecta, ale nezoberie nás. Ešte nás típci siestujúci v tieni „potešia“, že máme pred sebou 2.5km. K je už priškvŕknutá, ja mám našťastie košeľu. Nakoniec nám sám od seba zastane pánko od vedľa. Býva hneď vedľa vchodu do Selecty. Dokonca nám aj zmenežuje človeka, ktorý zavolá mladú babu – sprievodkyňu. Tá sa pýta, že chceme okoštovať najprv tereré, alebo ísť na prehliadku. Sme takí spečení, že samo, že chceme najprv tereré. Tak ona našklbe byliny čo jej ukazujeme a urobí to najlepšie tereré na svete. Do parádnej veľkej antikorovej termosky s čapovákom. Pijeme to ako o dušu. Je v tom veľa citrónovej trávy, ktorá ľadovej vode dáva parádnu osviežujúcu chuť. Baba pije s nami a popri tom nám kadečo vypráva. Je to celkom fajn zážitok. Potom nás prevedie po fabrike. Ukazuje nám veliké pece, kde prudkým priamym ohňom pripekajú čerstvo ručne zozbierané vetvy hiervy maté, aby sa zastavili nežiadúce procesy. Keď hovorím vetvy, tak konáre majú hrúbku ukazováka až palca – na ruke. Z pecí ide materiál dopravníkmi cez prvé mlyny do veľkých sál, kde sa pri nízkej teplote (90C) suší asi 24hodín. Potom materiál zrie 18 až 24 mesiacov. Dlhšie zretá yerba je chuťovo jemnejšia a drahšia. Nakoniec sa pomelie najemno a nabalí do prevažne kilových balíkov. Niektoré oblasti odberateľov majú super jemné mletie a berú 30kg balíky. Pozrieme si aj prevádzku finálneho mletia a balenia. Akurát sú tri hodiny a zamestnanci majú prestávku na tereré. Dostaneme malinké jednorazové vzorkové balíčky yerby. Okrem čistej sa produkujú rôzne zmesi s liečivými bylinkami.
Späť v uvítacom centre nakupujeme termosku, yerbu a platíme 70 000 na hlavu za prehliadku. Všetko zaplatíme v dolároch (5800PYG za dolár), aby nám zostali prachy na taxík späť.
Taxík nám zavolá mladá, a je ešte taká milá, že nám umyje termosku a spraví ľadovú vodu. Byliny ale už nestíhame, lebo prifrčí taxík. O cene sa nebavíme, lebo však chceli 25 000 smerom hore. Syčák si ale na križovatke vypýta 30 000, lebo že on to taxíkovanie robí legálne s papiermi a má vraj aj klimatizáciu.
No čo už. Späť do mesta berieme preplnený bus a s termoskou ideme na pláž. Dnes je zatiahnuté, ale západ je parádny. Drinky nepredávajú, a ešte aj nejako skoro vyháňajú z vody. Večer uzavrieme v sušiarni Hiroshima so super rolkami.