D087: 13FEB2017 Dauin → Dumaguete → Siquijor: San Juan
Na raňajky máme dnes aj toasty s pomarančovým džemom a domácou arašidovou nátierkou. Potom nás Aeleen odvezie do prístavu.
Berieme prvé väčšie ferry, lebo sú dosť veľké vlny a na malú loďku sa vôbec necítime. Sme prekvapení, že nevidíme nikde mladomanželov. Trajekt nakladajú aj náklaďákmi a skoro hodinu upevňujú autá, aby im cestou nebehali. Hojdá to celkom slušne už v prístave.
Ja si radšej ľahnem na lavicu, aby mi nebolo zle. Po 2 hodinách pristávame. Na lístku stojí pohlavie: regular man, regular women. Asi tým chceli povedať, že bežná cena – nezľavnený.
Na obede, kde nemajú ani chladené pivo a nechajú nás čakať na hambáč, na ktorý po 20 minútach zistia, že nemajú suroviny, máme nakoniec len dusenú zeleninu a hranolky. Potom nás prenasleduje neodbitný trojkolkár,že nás zvezie za 250 do San Juan. Ukrývame sa pred ním v obchode a nakúpime rum. Na oplátku sa od predavačky dozvedáme kam na 3cykel, kde platíme 30 na hlavu. Vezieme sa so štyrmi dospelými a dieťaťom. Trojkolky sú tu väčšie ako na sopke.
Vystúpime pred JJ backpacker village. Oproti ide chlapík na motorke a spolujazdec za ním drží kohúta – chvostom napred. Nápor vzduchu rozhŕňa parádne chvostové perá a chudák kohút ide s holou prdelkou napred. Dúfam, že mu nenafúka.
JJ je plný, tak chvíľu hľadáme spolu, potom nechávam K pri bazéne a idem až na koniec rezortov. Takmer všetko je plné, tak končíme v rezorte Sunset View vedľa JJs (1500). Pri registácii sa opätovne stretávame s našimi novomanželmi. Oni šli na neskoršiu rýchloloď a toto ubytko už mali zabookované. Na zajtra si idem booknuť chalúpku do JJs za 500, ktorú mi mladá Nórka ochotne ide ukázať, lebo tam ešte dnes v noci spí. Keďže je všade plno platím rovno dopredu, aby mi to niekto nevyfúkol.
Plážujeme ma prenádhernej pláži s vymanikúrovaným bielym piesočkom. HH začne, keď sa mladomanželia ponúknu, že z baru prinesú pivo. A neskončia ani pri západe slnka. Na pláži pozorujeme hviezdy až kým v JJ nespravia na pláži vatru, tak sa presúvame tam. Mladí Holanďania si nechajú ku vatre priniesť stôl a fľaše rumu. Výbornú večeru v JJs – musíme si niečo zajesť – zatiahne Iránec. Po jedle končíme pri ohni – romantika ako bič. Našťastie nás K v najlepšom odnaviguje na izbu. Aj takto malebne môže skončiť deň na pláži. Obzvlášť uchvátil ten oheň a komunita okolo neho.

D088: 14FEB2017 Siquijor: San Juan
Včera sme skončili v najlepšom a Valentínske raňajky na pláži nám prídu vhod. Asi som ešte trochu otupený a nevšimnem si, že k vajcu je aj páročka. Inak by som ju vykšeftil za druhé volské očko ako vegeterián pri vedľajšom stole.
Mladomanželia, ktorí nedokázali odísť od vatry v najlepšom sa objavia vonku až okolo 11:00. A aj to si len berú malé PETky vody. Som prekvapený, že chcú ísť motorkou okolo ostrova. Ja by som dnes nesadol ani na bicvajk. Takže motorka bude musieť počkať. Je načim aj čo to porobiť. Akurát testujem bazénik, lebo je zase odliv a na pláži sme bazén už dávno nemali. Chystáme sa na presun do domčeka na pláži.
Obedujeme v JJ, úžasný tuniak, zeleninka a gulášik, zatiaľ čo čakáme kým bude izba hotová. Bývame s lokálnymi vo dvore. Máme nakoniec inú izbu ako nám baby ukazovali – viac ku ceste, ale premávka je minimálna a kohútky tuším ani nepočuť. Je to dvojdomček z bambusu. Keď niet turistov bývajú tu asi domáci. Je to čisté a za 9€/noc konečne niečo rozpočtové. More je za pásom paliem. Sprcha a toaleta je murovaná a pred domkom máme kvietky. Je tu kľud a pohoda a väčšinu času aj tak trávime v JJs reštike – kvôli internetu. Domáci majú pred svojim domov, pod strechou vysypanú kopu arašidov. Ešte sú špinavé od zeme. Inak sa na dvore hlavne perie a suší posteľné prádlo. Pranie robia aj na kilá (100 za kilo) – všetko ručne.
Na nete zisťujem, kedy je príliv, aby sa dalo preplávať cez zónu hviezdic a ježoviek a ideme konečne šnorchlovať. Voda je dosť studená, koral zúbožený a viditeľnosť poslabšia. Ale v studenej vode je to makačka.
Na večeru sa pri západe slnka prejdeme po pláži do reštaurácie za cestou – do vnútrozemia. Donesú nám síce predjedlo skôr ako sladké a nízko alkoholické drinky no ceviche z tuniakovej slaniny s kokosovým mliekom je famózne. Rebrá sú fajn a kusisko tuniaka na škvrčiacej panvici je neskutočná bašta. Do toho nám spieva drobná speváčka s gitaristom a bubeníkom. Všetko je plné.
Atmoška je parádana. Katke ešte pri platení získam srdiečkový balónik na paličke s nápisom „I love you“.
Cestou domov po asfaltke si ešte nakúpime fasa péčko na zajtrajšie raňajky.

D089: 15FEB2017 Siquijor: San Juan
Ráno na pláži už cvičia Poliaci. Klikujú ako o dušu. Keď si zosprestriem karimatku a začnems a zdraviť slnku, hodia sa do piesku a predvedú nejaké tie asány. Raňajkujeme na pláži v Jjs – kúpené pečko a decentná káva z frenchpressu. Dedko zametá náš kus pláže od rána. Susedia v Sunset View zase osekávajú z kokosových paliem 70cm puky a už odkvitnuté kvety s rôzne veľkými plodmi. Dnes je upratovací deň. Asi aby to nepadalo pri chystajúcej sa búrke na hlavu.
Šnorchlovanie si časujeme hodinu pred vrcholom prílivu, aby sme sa stihli vrátiť v hlbšej vode a neoškrel som si vercajk o ježovky. V plytčine je veľa rôznych typov ježoviek a hviezdic. V hlbšej vode sú aj koraly, miestami celkom pekné veľké formácie, no viditeľnosť je slabá. Vidím aj hada a mladé morény – tie bývajú na rozdiel od starých – voľne na dne a keď ma zbadajú zdrhajú sa schovať.
Večeriame na bare v Coral Bay. Je to podnik na pláži, cez ktorý sme včera prechádzali do vnútrozemia. Obsluhuje nás tehotná barmanka a robí celkom nebezpečné drinky. Pochutnáme si na grilovanej rybu a parádnych kalmároch. Postupne sa bar zapĺňa, prichádzajú samí starouši s mladými aziatskými pipkami. Asi sú to Filipínky, tažko povedať. Vedľa nás je Austálsky mäsiar s nie až tak mladou Aziatkou. Ale zato je celkom milá. Keď sme už dojedli ponúkne nás svojou špecialitou – do prázdneho taniera nám naloží z väčšej polievkovej misy kúsky mäsa a omáčičku.

D090: 16FEB2017 Siquijor: San Juan
Dnes od rána prší alebo mrholí. Motorka definitívne padá, lebo zajtra už chceme ísť preč.
Po 2 omeletách, káve a pive na stlmenie nášlapu z kofeínu pracujeme a je riadna zima. Musíme si obliecť dlhé rukávy. Premrznutí ideme radšej na obed do Coral Cay, aby sme zmenili lokál, lebo od raňajok sme na bare. Kalmáre su fajn a skúšame dnes iný druh ryby. Šnorchlovanie nám výde tiež v daždi. Je to ale efektné, viac mokrí nie sme a podarí sa mi dnes nazbierať extra veľa škrupín z ježoviek. Máme na zábradlí terasky už slušnú zbierku. HH je v Coral Bay – pivko je od 5PHP lacnejšie. Cestou do Coral Bay ideme okolo kopy rozrezaných ježoviek. Pekne to smrdí. V plytčine pri odlive domorodci zbierajú ulitníky na večeru. Ako sa blížime postupne vychádzajú z vody s vedierkami plnými krabov a slimákov.
Večeriame v Dagsa, kde sme boli na Valentína.
Dnes si šplhli. Ceviche je na umretie, hlavne tá tuniakova slaninka. Ako špecialitku majú dnes na predjedlo ježovku. Nevjem, či sú to vajíčka ježovky alebo ježiaka, musím si to vygoogliť, keď nebudem na ostrove bez netu (Kapas v Maljzii). Ježovka je Katkina srdcovka – na menu sme ju videli len raz a aj to ju nemali. Tuniak s krevetkami a zemiakovým pyré s kokosovým mliekom je tiež znamenitý. Nie je to ale taká flaksňa ako sme mali na škvrčiacej panvici prvýkrát. Dnes radšej nešpekulujeme s light miešanými nápojmi ale ideme rovno do piva – blikajúci RedHorse. Litrovka Červeného Koňa má nápis Red Horse vyrezaný, takže cezeň vidno blikotajúce svetlo sviečky na stole. Je to skutočne romantické. Keď sa nám čašník nasúka do fotky pre prievidzskú úderku, pripájame sa na WiFi (kým ešte nie je plno, lebo potom sa už nedá pripojiť) lebo orosené pivko treba poslať do PD.
Do jedenia nám spieva speváčka JamJam so svojím manželom. Tí na Valentína sa mi asi páčili viac. Veselé francúzske decká Owen so segrou okukujú speváčku a v pauze jej pokrikujú do mikrofónu. Neskôr sa zabávajú s malým krpcom, čo ledva chodí.
Niekto z prítomných belochov oslavuje narodky, tak mu speváčka zaspieva Happy Birthday. Príde aj partička s Holanďanmi z nášho hostela, no zmiznú skôr ako odchádzame.
Na izbe sa balíme, nech ráno nebudíme Poľky, ktoré sa dnes nasťahovali vedľa nás.