D033: 21DEC2016 Kuching: Semenggok NR
Bus ku orangutanom o 06:45 nejde. Okolo siedmej sa ale objaví partička mladých Austrálčaniek z nášho hotela a my ideme hľadať bus 07:20 aby sme sa doň zmestili. Už stojí o dva busy ďalej, tak si sadáme do klímy a už sa ku dverám trúsia baby. Zmestí sa polka, druhá polka dostane veľký bus.
Po 45minútach končíme pred rezerváciou. Kupujeme lístky (10) a naivne sa ponáhľame, aby nám ukecané baby nevyplašili ľudoopy. Pri zamknutom chodníčku ku miestu kŕmenia je len 5 turistov, ale kým ho odomknúu už nás je skoro sto. Už to nie sú len ukecané baby, ale aj sopľavé a uškriekané decká. No super. Ešte más aj strážca poteší, že je sezóna, kedy je veľa čerstvého ovocia a orangutanom netreba ľudské. Takže nemusíme byť smutní, keď nič neuvidíme, lebo to je vlastne super, to znamená, že sú samostatné.
Kdesi v diaľke sa ozval krik strážcu, ako volá orangutany ku jedlu. Ideme pár sto metrov chodníčkom ku stupňovitým laviciam, kde sa všetci usadíme. Pred nami je preriedená džungľa s malým pódiom s banánmi, papájou a kokosom. Krížom krážom sú natiahnuté tri laná. Po chvíli sa začnú ľudia obzerať a v korunách stromov registrujeme pohyb a sem tam oranžové chlpy.
Postupne zreteľne vidno samicu s jedným mláďaťom. Na okraji čistiny sa samica zavesí na lano, malé na ňu a mieria rovno ku jedlu. Občas zastanú, malá zlezie, zavesí sa na lano, potom naskočí na mamu a pokračujú. Mama zbehne dole po banány, papáju a kokos, celý trs banánov si strčí do úst aby mala ruky a nohy voľné. Na vysokom odpílenom strome v kľude zjedia banány a papáju. Ak nerátame malého špekulanta, čo jej podchvíľou chce šlohnúť kokos. Kokos nakoniec mama rozbije o kmeň na ktorom sedí a mláďa dopije vodu, čo nevytiekla. Mama potom odlamuje kusy orecha a maškrtia spolu. Ešte zbehnú po jeden trsík banánov, tentoraz si ich do úst napchá mláďa. Do toho celého behajú po lanách a stromoch veveričky. Obaja orangutani sa nakoniec poberú preč tak, ako prišli.
Po skončení predstavenia nás chlapík vyženie a baby nás cestou späť ku vchodu predbehnú, lebo my obzeráme bambusovú záhradu. Sú tam malinké divné bambusíky i majestátne velikánske bambusiská. Keď príde bus, berie nás rovno do mesta, nečaká na plánovaný odchod. Veď aj tak je plný a príde ešte jeden.
Späť v meste mrholí, tak skúšame burger v BK (13). Potom prebehneme ku Číňanom, kde si brúsim zúbky na hovädzinku, no už nie je. Medzičasom prídu aj baby. Je ich 16.
Stále prší, čína za rohom je zavretá tak si dávame HH pod strechou v prístave a fotíme promenádu. V čínskom obchode majú politrové plechovly 8,2% a 12% piva za 5R. Jeme na promenáde (5+6) no nie sme moc nadšení. Čim ďalej je to viac a viac napráškované a namiesto mäsa sú kadejaké výrobky.