D15: 09.08.2019 Plateliau – Žemaitija NP, LT → Saulkrasti, LV

Celú noc s prestávkami prší. Ráno 09.08. porovnávame prognózu počasia na jazere a pri mori. Vyhráva Lotyšsko, bude síce dnes pod mrakom, ale bez dažďa. Keď v dedinskej samoške vraciame plastovky, v chladničke objavíme aj pivko z červenej repy. Tu stojí plechovka 1,49E, v bare na našej dune v Juodkranté stál ten istý objem 6E.

Po necelých 4 hodinách s jednou prestávkou na tankovanie s občasnymi spŕška dažďa končíme na masívne obedné menu (3,90E) v overenom podniku SaltWater v Saulkrasti. Splní sa mi aj 2 ročný sen, keď si ku výbornému pressu odjednáme Pavlovu. Nádherný styling dezertu, ktorého základ je pusinkový útvar s bohatou penou tu chutí ako nikde inde. Všeobecne sú mliečne výrobky v Baltiku poctivé a riadne mastné.

Parkovisko na pláži je platené až do 21h, parkujeme teda cez cestu pri supermarkete Elvi. Plážujeme až do tmy, západ nesklame. Konečne v premiére využijeme aj náš rok starý plážový gauč. Je to luxus.

D16-18: 10.-12.08.2019 Saulkrasti, LV→ Jurmala, LV

Nečakanýbudíček o pól šiestej 10.8. nás nepoteší. Vysvitne, že dnes sú preteky skútrov, takže pláž sa až do večera otriasa zvukmi motorov. Na bajkoch sa prevezieme na Bielu Dunu na obedný piknik (údené ryby a mrkvový chlieb). Sobota je typický svadobný deň a tak vidíme viaceré formácie svadobných hostí.
Večer v presile plážových múch márne čakáme na západ na našej pláži. Miestna mládež žúruje dlho do tmy, ale sme tak unavení, že to ani nevnímame. V noci sa budíme 2x na dážď a až okolo obeda
11.8. vidíme slnko. Plážová nedeľa je božská. Takú plnú pláž sme ešte nevideli, ale tu na 17km je miesto pre všetkých. Nájdeme si bez problémov vlastný pieskový ostrovček na dune. Voda je príjemná, plytčina je fajne prehriata. Obedujeme ryby naložené v citróne s nejakými lokálnymi bobuľkami, prekvapí nás šalát so zapracovaným nakrájeným rezníkom. Na dezert vyberáme bajky a frčíme do Salt Water. Pavlovu nemajú, optujeme preto čokoládový dezert. 12.8. nám ale nevýjde obedné menúčko, čašníčka je akási romrzená. Navigácia nás do Jurmaly vyrútuje cez Rigu, je celkom špička. Po zaplatení vstupného 2E (pre auto) do zóny a nákupe váženého kaviáru v Rimi supermarkete chceme zaparkovať na známom mieste pri pláži, ale už sa tam vo veľkom stavia. Nechávame teda Sharku pre Bistrom Fénix a odhodláme sa na naše prvé čabureky. Syrový chutí ako poctivý vyprážaný syr, jahňacinový je tiež dobrý. Pánko je v etnickej čiapočke pravdepodobne Uzbekistanu a od piky robí celý proces. Pláž je nekonečná a stále magická. Je oveľa širšia ako kdekoľvek inde. Voda je dlho plytká, celkom chápem tie vtipy, že má človek pocit, že prejde až do Švédska, kým bude ako tak hlboká.