D21-25: 08.08. – 12.08.2017 Saulkrasti, LV

Počasie je mega, asi je to fakt pobrežie slnka. Nabudúce ideme rovno sem. Keď ideme variť obed 08.08. vytrasie z nás parkovač 2EUR (1,40e za hodku) a záhada prázdneho parkoviska je razom vyriešená – nie je naozaj zadarmo, len parkovač prišiel až 10:50. Preparkujeme sa na divoké parkovisku cez cestu oproti supermarketu, kde už je kopec plážovníkov.

Na parkovisku prípravujeme obed (mrazené šrimpíky) a trochu pracujeme. Potom už len plážovanie v dunách, kde sú v piesku krásne trávové ostrovčeky. Zatmenie mesiaca sa nekoná, ale západ slnka je magický. Večer čo večer lokálny výber mládeže prichádza na naše parkovisko chlastať alebo sa kúpať po tme.

Raňajky na pláži 09.08. skončíme práve, keď príde parkovač. Preparkujeme a ideme bajkami na Infocentrum. Je tam kohútik s pitnou vodou a dole na pláži bohovské lehátka a kadibúdky. Dizajn je pekný, strohý – severský štýl.

Teplota sa vyšplhala na neuveriteľných 25 stupňov (tejto cesty max), dokonca sa potíme. Je to pre nás dlho nepoznaný pocit.

Navštívime Bielu Dunu, Katarínine Lipy a na neskorý plážový obed nakupujeme nákyp so sleďmi, majonézovým šalátom a červenou repou. Večeru už varíme na pláži, je mega teplo. Na padákoch v západe lietajú paraglajdisti a malý divný vrtuľník, do ktorého sa nezmestí ani jedna osoba. Uvažujeme že lokálny majú úplne iný čas, keď s deckami chodia po západe do vody – okolo desiatej večer.

Po rannej jóge bajkujeme 10.08. na opačný sme – do Skulté a okolité pláže. Vynárajú sa nám spomienky na detstvo s každou dvojicou alebo skupinkou deciek na bajkoch ako idú bez dozoru k vode.

Na prašnej opustenej ceste sa nám naskytá smutný známy pohľad na pokuty za stieračmi áut. Cesta je dosť podobná ako minulo ročné wild plážovanie ďalej na sever.

Keď sedíme pred supermarketom pozorujeme Walking DEDA – starší dedko, možno po porážke sa pohybmi zombíka s nákupnou taškou na kolieskach plíži do obchodu. Miestami pripomína tanečníkov s M. Jacksonovho Thrilleru. Zbehnem do obchodu po gruzínsku minerálku a Walkind Ded akurát platí za víno. Keď ho pozorujeme s ťažkým vozíčkom, vyzerá už úplne ako walking dead.

Je pod oblakmi, obed ideme spapať na pláž a plážovú siesta rozbiehame Riga s  Gruzínskou minerálkou – výborná kombinácia.

Pláž je super, voda ide rýchlo do hĺbky, takže netreba prešlapať polcestu do Švédska, aby sa človek omočil. Piesok je hnedastý, ľudí veľa ale miesta ešte viac. Pláž od hlavnej cesty oddeľuje borovicový lesík. Všade vládne príjemná dovolenková atmoška. Všetci sú radi, že sú pri mori.

Pred večerou zbehneme cestou do reštiky SaltWater na dezertík Pavlova s kanvičkou čaju. Pavlova je veľká snehová pusinka s kopou šľahačky a ovocím. Paráda. Domov pálime ako nacukrované blesky a po neskoršej večeri máme krásny západ.

11. 08 sa pri rannej jóge sa k nám pridávajú baby z Moravy, tak im radíme, aby to pred 10:30 odparkovali. Bajkami ideme na Dunu. Veľká skupinka dôchodcov sa na bajkoch valí okolo nás. V prítoku riečky sa čvachtajú deti, jedna malá si sadne na lavicu ku mne, keď sa práve fotíme.

Na obed a prácu fičíme do SaltWater. Z jedla nie sme až takí unesení ako zo včerajšieho dezertu. Všetci lokálni si dávajú menúčko (Kompleto za 3,9EUR), my sme platili normálne ceny z menu.

Moraváčky vyspevujú s gitarkou na pláži do tmy a so spevom sa plížia aj do auta.

Po sobotnom kroasantíku a kafe z obchodu (pekanové orechy na lístkovom ceste) ideme bajkom na odľahlú pláž. Je strašne teplo – predpoveď 31 stupňov sa 12.08. naplnila, máme dosť. Musíme sa zastaviŤ v obchode na nanuky a chladené drinky na schladenie. Kupujeme famózne údené kura a lososa a obedujeme v lese nad plážou.

Večer príde búrka ako vystrihnutá z predpovede s krúpami a fukotom. Asi vypadne elektrika, lebo supermarket je tmavý. Chceme ešte niečo prikúpiť na večeru, tak ideme cez mesto na druhú stranu, no všade je tma a mestom sa zjavne prehnala smršť. Na ceste sú povyvracané stromy, dve autá rozbité už popílenými stromami a všetky obchody zavreté.

V noci počujeme ďalší ohňostroj a zase sú tu noční kúpači.