D19: 10.AUG 2016 Saaremaa
Po rannej rozvičke a kúpaní v ľadovej vode ideme na najjužnejší výbežok ostrova, ktorý bol svedkom veľkých bojov v II. svetovej vojne.
Zastaví nás hamburgerovníctvo v dedinke Salme. Napcháme sa ich Vikingburgrom a burgrom s udeným syrom a po intermezze v sámoške pokračujeme ďalej.
Na konci 20km výbežku je maják, suveníry a koniec. Na parkovisku sú dve poľské dodávky kamperov, ktoré už nejaký čas zdieľajú rovnakú cestu s nami. Varia si vo väčšej dodávke na šporáku v plnej veľkosti vodu na kakauko a čajík. Pofotíme sa, pokukáme ako párik fotí svet foťákom zaveseným na lietajúcom drakovi a ideme západným pobrežím späť. Je tu veľmi pekne a zastavíme sa pri každej príležitosti. Počasie sa mení každú chvíľu a my musíme byť pripravení na všetko. Stojíme aj na pláži s kamennými vežičkami a po krátkom váhaní staviame vlastnú. Niektoré veci je lepšie robiť v aute – hlavne keď prší. Ešte že tu skoro nikde nemajú heslo na WiFi a dvojlitrovka piva istí zvyšok potrieb. Unavení z výbežku sa vraciame na našu pláž. Je tu tak málo áut, že K sa rozhodne aj šoférovať. Lepší sa počasie, tak ideme na predčasnú večeru na našu pláž.

D20: 11.AUG 2016 Saaremaa
Tour po útesoch – najazdíme 220km a nie sme moc unesení. Nájdeme pekné miesto na severe, kde sa dá fajne parkovať priamo na útese nad morom, len tu strašne fučí. K sa ale podarí nájsť závetrie, kde si dáme obedný piknik a počudovanie sledujeme čriedy labutí ako si plávajú v rade za sebou v mori. Deň zachraňujú teplí – čerstvo vyúdení flounderi. Zvláštne, že mäsko rýb necítiť údeninou, chutí len ako čestvo a citlivo pripravená ryba. Večer už ale studený flounder chutí údeninou ako všetky ostatné ryby.
Vyzerá to tak, že platesa je pravooký flounder, takže možno naše floundery boli platesky. Každá rybka stála EURo a jednu nám milý pánko dal na seba.
Na severe navštívime aj vypnutú saunu, ktorá stojí 150EUR za vykúrenie. Vedľa je vykopaná bačorinka na schladenie sa. Vyzerá to fajn, no chýba nám ešte asi tak 8 ľudí a minimálne dvakrát toľko pív do partičky. Po všetkých tých útesoch sa rozhodneme vrátiť zase raz na našu pláž. Tento raz sa vyzbrojíme SUPER Gruzínskym suchým červeným vínkom a Gril a Vikingburgrom s hranolkami. Vychytáme ešte trošku slniečka na pláži. Ani moc moc nefučí a hladina mora je kľudná. Neveríme vlastným očiam. Tak to to ešte nepoznáme. Kto by sa nevykúpal, aj keď to asi nemá viac ako 17C. Je to ale super pocit, keď človej vyjde z vody, do ktorej sa už moc nedá ponárať hlava a po husej koži ho pohladia vlažné lúčiky baltického slniečka.

D21: 12.AUG 2016 Saaremaa
Po rozcvičke a kúpaní sa v stále kľudnej vodičke si robíme deň Vikingburgrov. Zbehneme po burgre a zapadneme na prvú pláž, lebo je slnko a nechceme aby sa nám sparili burgre. Pláž to síce nie je, skôr celkom vkusný pamätník ruským vojakom, ktorí sa tu zmasakrovali s nemčúrmi (300ks na každej strane). Je tu ale pekný breh s labuďami a trstinou. Zastavia sa tu aj nemeckí chodci, ktorých sme už videli popri ceste a v Salme, nejakí mladí turisti a aj policajti. Po obede si zdriemneme opekaní slniečkom a pri odchode ešte fotíme ruský párik, ktorí sa zastavil na pamätníku len kvôli foto, nešli ani ďalej ku sochám viac na brehu.
Nasleduje inet v Retro Kafe v meste (Kuressaare). Chceli sme pôvodne burgre ale po hroznej káve len nabíjame zariadenia, lebo sme úplne vybití, K triedi fotky a ja pozerám ‘Vlk a zajac’ na telke.
V meste je hrozný trh, kde predávajú sauny a kadejaké pásikavé čínske mačkažáky. Takže sa nenajeme a frčíme do Salmy na druhého Vikingburgra v ten deň. Počasie sa začína kaziť, tak fastfood trávime v aute miesto na pláži.