D096: 2015/03/16 Pisac → Ollantaytambo
Ráno sa busom presúvame do Ollantaytambo. Tam sa nám hľadá ubytko celkom ľahko, lebo sme nechali všetky veci v hosteli v Cusco. Majú aj ubytká pod 40Sol, no podľa K vyzerajú dosť hrozne a nemajú ani internet. V jednom hoteli vidím kopec domorodcov, tak si pomyslím, že to hadám nebude až také drahé, K ide pozrieť izbu a chlapík jej nakoniec spustí z 70 na 40Sol. Máme dokonca aj dva uteráky, toaleťák a vlastnú sprchu, ktorá aj funguje. Sranda ako sa štandard zlepšuje so vzdialenosťou od Cusca.
Priamo na kraji mesta sú tu ruiny, ktoré po obede obeháme asi za hodinu. Rozlohou sú menšie ale stále vyzerajú dosť monumentálne. Medzi záplavou generických suvenírov objavíme aj jeden Fairtrade obchod, kde Američanky predávajú výrobky lokálnych žien ale s „normálnejším“ dizajnom. Veľmi sa nám páči čiapka z alpakinej srsti.
Slnko je ešte vysoko, tak sa vyberieme na ruiny na protikopci, ktoré sú dokonca zadarmo. Tie mestské sú zahrnuté na turistickom lístku za 130Sol. Pred cestou sme sa ale na námestí posilnili kapučínom a brownie. K tomu za 15Sol parádne lokálne červené pivo. Fakt že to chlapci z pivovaru v Posvätnom údoli vedia variť. Káva aj koláčik boli fajn, tak sme si ešte žuchli espresso a mrkvový koláč. Našlapaní z kávy a koláčkov sme na svahu predbiehali neaklimatizovaných turistov a ešte sa pri tom rozprávali. Na vrchu kopca si otvoríme pivko a vychutnávame výhľad na platené ruiny.
Keď schádzame dole, sprievodca, ktorý tu ponúka služby nám odporučí podnik. Ten síce aj nájdeme, no je zavretý, tak sa rozhodneme zariskovať a po vybavení nejakých papierovačiek sa vyberieme do najlepšieho podniku v mestečku podľa TripAdvisor. A dobre sme spravili.
Vo vchode bola váza z nádhernými káliami. Menu bolo jednoduché, hovädzie a alpačie stejky, burger, kura, ryba.
Dali sme si burger z alpaky a stejk z alpaky. Ten burger bol trošku výraznejší ako sme zvyknutí, no stejk bol úplne super. Taktiež famózna bola príloha k nemu. Quinoa s cibuľkou a slaninkou. Už samotné quinoto by mi stačilo, no s tým stejkom to bolo priam božské. Spláchli sme to červeným pivkom a šli spať.