D079: 03.01.2020 Mexico City → Oaxaca de Juárez
Gigantický autobusový terminál TAPO máme 5 zástavok metra (lístok 5MXN) od hotela. Cestou si kupujeme TelCel SIMku (chip za 100MXN s kreditom 50MXN) priamo v podchode metra. Online dobíjame kredit na 150 MXN = 2,5 G na 21 dní.
Pohodlný ADO bus ide presne o 13.30. Cez 3.200 mnm stúpame dobrou diaľnicou a nasledujúcich 7 a pól hodín s jednou neutešenou zástavkou klesáme do 1.555 mnm ležiacej Oaxaca de Juárez (Oaxaca City).
Ubytko sme si bukli cez airbnb a z jednej noci si ho nakoniec predĺžime na štyri. Bývame na kraji historického centra (so statusom Unesco) a na jeho zócalo máme 10 minút . Boli sme tu naposledy pred 11 a pól rokom počas 2 týždňovej svadobnej cesty. Od vtedy ale hlavné mesto Centrálneho Údolia so silnou Zápotec a Mixtecos kultúrou riadne zhipsterilo.

D080-082: 04.01.2020-06.01.2020 Oaxaca de Juárez
Klíma je fantastická, cez deň je parádne teplo a večer chladno, ale nie tak mrazivo ako v CDMX. Najviac nám to tu pripomína Antigua v Guatemale. Je pred Troma Kráľmi a tí najviac zúria pred katedrálou.
Mesto je plné nielen historických budov, sakrálnych stavieb, tradičných remesiel a folklóru ale aj centrum moderného mexického umenia. A tak čas trávený návštevou kostolov, múzeí, ateleriérov, galerií prekladáme famóznym jedlom a kaviarňami (lokálna káva a kakao).
Keď sa na druhý pokus dostaneme do reštaurácie Boulenc, nemôžeme sa dočkať daľšej možnej príležitosti. Slušný hipsterský recyklovaný dizajn, otvorené patio, spleť miestností s malými stolíkmi a dobrou dávkou lokálneho umenia vytvárajú príjemnú atmosféru, ale to jedlo!!! Nenormálne vyvážené chute, prekvapivé kombinácie a nádherne vizuálne atraktívne jedlo je skutočný pôžitok. Zaujme aj cold brew, kefír s kardamonom, kakaová káva či 20g espresko. Podnik má aj vlastnú pekáreň a koláčikmi potláčame príznaky značného predávkovania sa kofeínom.
Na Tlayuadu chodíme do blízkeho El Negro. Okrem obrovských tlajúd majú aj výrobnú nakladanú zeleninu, čerstvé guacamole a výber domácich štipľavých omáčok. Podávajú tu prvotriedny Mezcal (brat tequily) s božskými štavnatými pomarančami a tradičným práškom z kobyliek pražených na chilli.
Podnikneme aj jednodňový výlet do Centrálneho údolia. Každopádne mesto stojí za pár dní pobytu a nabudúce skúsime prísť mimo sezónu (Nový rok alebo Veľká noc), ale Všetkých svätých by sme tu raz chceli sláviť.