D18: 09.AUG 2016 Pärnu → Muhu → Saaremaa
Ráno fučí ako svet, tak cvičím v nočnom klube na pláži. Podnik je otvorený len piatok až neďelu od 23:00 do 05:00. Haluz, že sa uživia. Všade majú reklamy na Bacardi. Cvičím vonku za sklenenou stienkou. Keď sme hotoví ideme do Virtsu, zkade ide trajekt na ostrovy. Zastavíme sa v Coope nakúpiť ostrovné potreby. 2L piva v plaste stojí 3.29, čo je dosť. Všetko je zálohované, tak nakupujeme opatrne. Pri vstupe do obchodu som videl niekoho vychádzať so šiškou, tak kupujeme dve. Sú úplne božské. Chutia dosť ako fritované pirohy – hnedé šúľky, ale majú skôr tvar pričapnutej šišky. Jedna je plnená džemom a druhá akousi dusenou zeleninou – karfiol a kapusta. Tá nám chutí najviac.
Auto s dvoma pasažiermi stojí 14.40EUR – jedným smerom. Trajekt má dve paluby pre autá a dve pre pasažierov. Potom, čo sa nie tak dávno potopil jeden so 800+ľudmi (700 je stále na dne baltiku) je potrebné vystúpiť z áut. V obchodíku predávajú ostrovné špeciality – mliečne a mäsové výrobky a kadečo iné.
Skúsime si omrknúť prvý menší ostrovček, no strašne fučí, tak sa len naobedujeme v ťažko nájdenom závetrí a frčíme násypom na druhý megaostrov. Stretávame aj francúzsky karavan ešte z Curonian Spitu.
Celkom zaujímavá zastávka je pri kráteri vyrobenom meteoritom. Musela to byť poriadna šupa, lebo kráter je poriadne veľký. Meteorit sa nárazom rozpadol a urobil ešte menšie krátery naokolo, ale tento nám celkom stačí. Ani nevjem, ale tipujem, že hlavná masa meteoru je stále ešte v kráteri.
Ideme do hlavného mestečka ostrova – Kuressaare a parkujeme v kolóne talianskych kemperov. Tých je asi 20 a všetci majú nálepku – Pobaltie 2016. To musí byť pekný masaker hľadať parkovanie pre 20 kemperov. Omrkneme pevnosť a poďho piknikovať na pláž. Tam dosť fučí a sú aj vlny. Ešte aj slnko zapadá za stromy, takže pomerne rýchlo sme v tieni, no už celkom otužilí sme stále schopní sa kúpať vo vode.