D100: 2015/03/20 Ollantaytambo → Moray → Chichero → Cusco
Máme posledných 90Sol, tak si dávame bankomatový maratón. Beháme od jedného k druhému bankomatu. Sú tu len dva. Jeden má vyššie poplatky ako druhý. Je to pre nás rozčarovanie. Doteraz sme menili len padajúce EURo, ktoré sme napriek otrasnému kurzu nechceli zbytočne so sebou nosiť.
Nakoniec sa rozhodneme, že si dnes dáme cestovanie na rozpočte. Je to dosť nezvyklý pocit, ale dá sa to zvládnuť. Prvá noha cesty do nasledujúcej obce stojí iba 1.5Sol na hlavu. Tam si kúpime koláčik za 0.5Sol a kávu a 1Sol. Bankomat tu nevydá, museli by sme brať taxík.
Ideme busom do Moray za 2Soly, kde sú kruhové terasy. Hlavnej cesty si podľa letuškinej rady berieme spiatočný taxík za 25Solov. Feši síce začal na decentných 30, no moc neprotestoval, keď sme mu povedali o kamoškiných 25. Cestou do obce je už plný, takže K sa po prvýkrát vezie v kufri kombíkovej Toyoty. V dedine vyložíme domácich a poďho nad dedinu na archeologické nálezisko. Je to riadna štreka, sme radi, že sme si zobrali ten taxík.
Lístok máme ešte z Pisaku, takže na mieste už nič neplatíme. Sú tu štyri kruhové experimentálne záhrady. Veľmi sa mi to páčilo už na obrázkoch a naživo to vyzerá pôsobivo. Máme tu hodinu času. Taxikár, Seňor Fernando nás čaká. Cestou späť chce postarší makarón, aby sme ho vyfotili na iPhone. K tak spraví a keď mu navrhnem, že ho vyfotíme aj na jeho na chodníku pohodenú zrkadlovku, tak súhlasí. K navrhne, aby si kvokol do záberu, že bude lepšie vidieť šľachtiteľské terasy na kukuričku za ním. Talian nelení, kvokne si a zjujkne, lebo si kvokol na dosť boľavý kaktusík. Je mi ho ľúto, podľa zvuku to muselo dosť bolieť, ale mám čo robiť, aby som sa od rehotu neprekotil cez zábradlie a sám neskončil v kaktusovom poraste. Hlavné je, že nevyskočil s bodliakmi v riti a nepadol dole on sám.
Cestou z terás berieme ešte dvoch pasažierov a špekulujeme, že by sme išli pozrieť solivary. Cesta by mala byť len a 1Sol, no bude treba ešte 10Sol na vstupné. Taxikár našich dvoch spolupasažierov skasíruje a vyloží v meste a povie si o 25Sol na solivary. To je už moc veľa, nevyšlo by nám ani na obed, tak sa na to vyprdneme, že chceme ísť radšej na hlavnú cestu. Tak zase naloží tých dvoch a ideme na križovatku. Tam len vystúpime a ide okolo prázdny turistický bus. Feši chce 3Sol do ďalšej dediny, no vieme, že to má byť a dva. Tak nás len odmáva dnu a ideme.
Vystúpime v Chichero, zaplatíme obligátne 2Sol za hlavu ako ostatní a keďže je čas obeda, kúpime si pivo. Pre istotu. Reštika samotná sa nám moc nepáči. Schováme fľašu do vaku, že na piknik na ruiny a ideme hore. Cestou nikde nič na jedenie nevidíme, čo by sa nám páčilo a až pred koncom si u dedka kúpime dve žemle, kúsok syra a arašidy, všetko dokopy za 1EUR (3Soly) a ideme na ruiny. Ruiny tu nie sú ani len v ruinách. Dochovali sa len mega terasy, zvyšok rozobrali domáci a kresťania na kostol. Na teraske pred kostolom si dáme piknik, pobeháme najvrchnejšiu terasu a trochu rozčarovaní po všetkej tej Inka paráde ideme preč. To ma tak trochu nasrali s tým kostolom. Že tu vlastne nič nie je. Táto zastávka nám prišla tak trochu zbytočná. Dole na hlavnej ceste chce šofér mikrobusu zase viac ako sa patrí, ale vieme aká je normálna cena, tak ho usmerníme. Sranda ako smerom k civilizácii a turizmu stúpajú ceny. Kola tu stojí 1.8Sol. Na hydroelektrárni pod MP sme platili 3Soly.
V Cusco je pekne teplo, šofér nám nemá ako vydať z 50ky, tak sa prevezieme strašných 40metrov na stanicu, kde nám vydá a my hopkáme asi 15 minút na hlavné námestie. Sú tri hodiny a kopec reštaurácií je plných obedujúcimi. Menu začínajú od 4Sol.
Spať na našom hosteli sa dozvedáme, že družina, ktorú navštevuje naša Xoxo si adoptovala pytóna z Bojnickej ZOO. Tak ho idú s babkou zajtra omrknúť. Taký pytón zožerie tak jedno morské prasiatko za týždeň. To nie je až také drahé. A to tu, jedno to zasraté pečené prasa stojí 55Sol, to je cez 17EUR. A to si myslím, že by som to bez zbytočných zemáčkov a ryže zjedol kľudne aj sám. A možno aj s pivom.
Keďže máme predpísané ľahké raňajky a už dlhšie snívam o slanine a vajciach nezostáva mi nič iné, len si kúpiť extra vajcia, slaninu, avokádo miesto masla, fajné čiabatky a spraviť vajcia so slaninou na večeru. Spoločníka nám robilo krabicové červené za 14Sol s mačičkami na obale. Z Čile, ako inak.