Výňatok z denníčka
D49: 2013/01/24 La Palma
Od rána beháme po La Palma. Dedinka v najvyššom pohorí (1059 mnm) El Salvadoru je preslávená ľudovým remeslom ktoré „zaviedol“ Fernando Llort.
Po free raňajkovej káve z banky, kde K rozmieňala $100 bankovky a koláčikochb z kaviarne beháme teda po obchodíkoch a ozeráme čo všetko lokálni umelci vytvorili. Prekvapuje nás aká taká rozmanitosť suvenírov. Vidno, že umelci majú svoj rukopis a i keď maľujú na rovnaké predmety rovnakými farbami výsledky su rozpoznateľné.
Keď máme dosť nakupovania idem sa dať ostrihať. Kaderníčka je dosť šikovná, ale keď zlomí žiletku a poď ho polkou obrezávať vlasi na krajoch, nie je mi všetko jedno. Bojím sa aj vlasy zježiť, aby mi ich moc neuholila. Prezrieme náke malé supermarkety, ktorých je prekvapivo veľa a majú aj panamský rum, čo ma veľmi teší, keďže tam sa naša púť končí, nakupujeme prkotinky a obedujeme v Pollo Campero, stredoamerickej sieti rýchloobčerstvenia, keďže to je v El Salvadore veľmi populárne a my sme to v našej rýchlej honbe za fastfoodom obišli a toto je posledná šanca. Hambáč majú výborný a v menu je to aj celkom lacné, o dosť lacnejšie ako hovädzie burgre, kura je tiež chutné a majú fajné štiplavky. Určite ešte prídeme. Zastavíme sa ešte v turistickej info kancelárii, kde je veľmi príjemný pán, ktorý nám farebnými lepivými papierkami poznačí všetko možné info do množstva dostupných máp. Na druhý deň ráno chceme totiž vystúpiť na najvyššiu horu El Salvadoru (2730 mnm) tak overujme dôležité detaily, ako dobu odchodu busov a návraty. Pýtame sa ešte na kávu, tak nás naviguje do kaviarňe servírujúcej lokálnu kávu. Presúvame sa tam a keďže cena je fajn (75c za espresso) skúšame viacero drinkov, kým nie sme z kávy prestrelení. Nie len cena, ale aj samotná káva je fajn, ba i lepšia. Sme nadšení, ďalšie miesto, kam sa vrátime. Ideme domov lebo poprchá a viac umenia/suvenírov a kávy už dnes neznesieme. Na izbe internetujeme s vlastným netom, lebo hotel žiaden nemá, testujeme panamský rum s broskňovým ľadovým čajom (nič moc) a ulíhame skoro, lebo ráno nás čaká hora.