D12: 03.AUG2016 Ventspils → Kolka
Ráno nám pri aute stavajú nový smetiak, tak ideme na pláž. Dnes je deň behu, tak si to na stredne veternej pláži užijeme, zacvičíme si na preliezkach a okúpeme sa.
Po plážovaní končíme obedom u Dona Basila. Je tam dosť ľudí a možno je aj iný kuchár, ale stále je to fajné. Nabíjame baterky, napapkáme sa a ideme ďalej na koniec mora (Kolka).
Oblasť Kurzeme ukončujeme jazdou po super ceste, ktorá bola kedysi tajnou pristávacou dráhou pre Rusov. Je super rovná a v diaľke sa trbliece ako večerná hladina kľudného jazera. Alebo ako tekuté striebro trasúce sa pred tým, že ho naša Šárka prejde a rozdelí napoly. Dvoma zastávkami na pláži sa vyrovnávame s neutíchajúcou krásou cesty. V Mazirbe si to párkneme do protismeru do tieňa a na superveternej pláži obedujeme na prefukovaných dunách. Vaide malo byť miesto múzea parohov a rohov ale vykľuje sa tu len lesná cesta obklopená dačami pohlavárov a plážou nevkusne zjazdenou štvorkolkami. Asi sme netrafili.
Konečne končíme na myse Kolka. Tam je ale platené parkovanie, tak sa vraciame kruháčom na západnú odbočku a po dvesto metroch končíme na parkovisku plnom kempišov. Je to super, no treba nám ísť doplniť piknikové zásoby do samotnej dedinky Kolka, asi 1.5km za kruháčom. Dedko s babkou predávajú pred obchodom údené ryby – 8EUR za kg makrely, tak si kúpime kúsok za 1.4EUR, zdanlivo bez kostí. Naša prvá údená ryba v Lotyšsku. Tu to namiesto cesnaku potierajú nasekanou mrkvou.
Dáme si prechádzku s plne naloženým piknikom k mysu. Je tam pekne a sú tam aj sauny na pláži, no slnko zapadá z našej strany – tak sa vraciame ku parkovisku. Na myse je hranica Baltického mora a Zálivu Rigy.
Spíme so 7mimy kampermi a jedným veľkým stanom.