D031: 19DEC2016 Kuala Lumpur → Kuching
Letíme na Borneo 09:40. O šiestej vyrazíme na stanicu metra za rohom. Od 06:00 do 07:00 je polovičné cestovné (1,30). Ideme len jednu zastávku na KL Sentral. Tam majú automat s plechovkami za 1R, tak si berieme ľadový čaj. S tým nás nechcú pustiť do busu na letisko (10), tak plechovku musíme schovať. Hlavne že nás nechajú nastúpiť s veľkou plechovou fľašou plnou horúcej vody. V kľude sa usadíme a dúfame, že ideme na správne letisko. Naše sa na lístku volá KUL (KL international) ale autobusári používajú termíny KLIA, KLIA1 A KLIA2. Dúfame že KUL, KLIA A KLIA1 je všetko to isté a to naše.
Hneď v druhom podniku letiskovej haly zakladáme raňajky šampiónov. Sú to dve vajíčka na mäkko, ktoré si rozbijeme do misky a jeme s maslovým toastom s kokosovo žĺtkovým džemom a teplou kávou (5,80). Pri druhom vajci to už nevydržím a idem si vypýtať soľ, lebo na stole je len sójovka a biele mleté korenie. Na skúšku zoberiem aj ryžu v šúľku so slanečkovým centrom – zabalené a pečené v banánovom liste a zeleninu v cestíčku. (2,50). Mysleli sme si, koľko máme času, ale celkom to je bez veľkých čakaní. Pred scanermi zistíme, že máme ešte stále plechovku čaju, tak ju narýchlo vypijeme. Z nepochopiteľných dôvodov nám pri vnútroštátnom lete kontrolujú pasy.
Priletíme do Kuchingu na Borneu a tu ideme normálne cez imigráciu, dostávame druhú vstupnú pečiatku s platnosťou pobytu do dátumu na prvej pečiatke (90 dní od vstupu). Z letiska šlapeme vo výpeku 1,4km na busovku, z pred ktorej berieme bus do mesta (2). Na hotel ideme podľa navigácie s krátkou zastávkou na zmrzku v Mekesi v nákupnom centre.
Na večeru hľadáme pizzu podľa TA, len aby sme sa nakoniec dozvedeli, že v pondelok nepečú. Ideme na promenádu, kde je to tiež dosť bieda. Čínska ulica je tiež pozatváraná. Cestou na hotel sa na nás nakoniec šťastie usmeje a objavíme ryžu s kuraťom a pražené rezance u Číňanov za rohom. Dokonca majú aj supiš pivo Tsing Tao za 4R malá plechovka.

D032: 20DEC2016 Kuching
Po včerajšom vstávaní spíme dnes do ružova. Ideme do kaviarne, ktorá bola včera zavetá. Majú super lokálne kapučíno (5,50) a zelený čaj. Neskôr sa z hotela vrátim po filter na zelený čaj (12) omrkneme tunakšie textilné múzeum, ktoré sa nám páči viac ako v KL.
Pred šopingom v obchoďáku sa posilníme obedom u Číňanov. Miestna špecialita – Laksa mi nepríde ničím špeciálna, ale stredne hrubé rezance s výbornou jemnučkou hovädzinkou ma dostanú. Plní sily zapadneme do H&M (K) a WC (ja) . Po úpornom výkone v HMku (všetko mi bolo malé) si dávame matcha latté so sladkými červenými fazuľkami z Taiwanského čaju. Je to dobré, ale brut sladké aj keď som objednal len 30%cukru. Fazuľky sa dosť zle cucajú cez hrubú slamku a lyžičku nemajú, tak s tým nejaký čas zápolím.
Pred večerou si robíme čajíčkový dejchánek s novým filtrom na čaj a zeleným čajom z KL. Potom ideme popri rieke na pizzu. Tá je dnes našťastie otvorená. Nakoniec to nebolo až také šťastie, ale to sme ešte nevedeli. Idem dovnútra – pizza sa robí a pečie v stánku na terase veľkého samoobslužného baru a vyberiem z chlaďákov dve rôzne 6decky čínskeho piva. Zo stola si zoberiem malé vedierko, do ktorého šupnem pivo a zasypem to ľadom z veľkej plastovej prepravky. Vonku je teplo, no pivo príjemne chladí. Každý stôl má otvarák na šnúrke, čo som ja ale nevedel a otvoril obe pivá vnútri. Príde pizza. Na prvý pohľad vyzerá fajn, ale na druhý tam vidno kadejaké pofidérne páročky. Mleté mäso je fajn, saláma je presušená a páročka je neurčitá. Nechutí to ani taliansky, ani ako u nás. Nie sme moc nadšení. Cesto je fajn, aj rajčinovka s cesnakom, ale K pomerne rýchlo opúchajú ústa, teda je tam aj dosť glutamanu. Snažíme sa nad to povzniesť a ako tak nám to ide. Hlavne sme asi sklamaní, lebo sme sa na dobrú pizzu tešili. Aj Srb, čo to robí vyzerá ako fasa chlap a asi to robí najlepšie ako sa v daných podmienkach dá. Niekedy to, ale zdá sa nestačí.