D022: 07.11. 2017 Key West → Miami Beach
Ráno sa budím na kohúta. Je to tak ako Michal hovoril, kade tade sa tu obšmietajú sliepky a kohúty. Normálne len tak po ulici behajú.
V McDonalde si dávame kávu a raňajkový muffin. Vonku je strašná šóra áut, čo čakajú na drive through. Chlapík – dosť homlesácky vyzerajúci nám hovorí, že zástrčky tu nefungujú, no nám idú obe. Sygic nejako prestal fungovať, tak sa z netu pokúšame stiahnuť aspoň mapu Floridy, no internet je tak mizerne pomalý, že sa nám to nedarí. Navyše tam ešte v klíme poriadne premrzneme.
Dlho sa pokúšame zaparkovať, až sa nakoniec pýtam babiek v stánku, či tu vôbec je nejaké parkovanie, lebo je za 3 doláre na hodku, alebo pre rezidentov. Nakoniec to vzdáme a parkujeme pri odplavenej pláži za tie tri doláre. Hemingwayov dom vidíme len z vonka so šórou turistov (vstupné $14). Okúpem sa na mikropláži pri móle, kde vidím v 20cm vode velikú raju a veľa dravých rýb prenasledujúcich sardinky z druhej strany móla.
Pláž je obžratá hurikánom, ale funguje. Je to tu lehátko na lehátku.
Skúšame ešte internet v Dunkin Donuts, no i tu je otrasne pomalý net a skončíme akurát tak presladení zo šišiek a našlapaní z kávy. Vyrážame späť na sever. Key West nás moc neočaril. Je tu veľa obchodov s cigarami a bieda s plážami. Vyzerá to byť skôr cieľ na road trip, kde si Nemci prenajmú nejakého športiaka (Mustang alebo Camaro) a frčia 160km po decentnej ceste s výhľadmi na more.
Zase obedujeme s naštartovanou klímou a výhľadom na starý most medzi dvoma ostrovmi. Najznámejšie pláže v Bahia Honda sú tiež zavreté. Navyše je tam vstupné $9 za auto s dvoma pasažiermi.
Coco Plum ani za svetla nevyzerá na kúpanie, tak ešte skúšame pred tmou stihnúť národný park Biscay. Treba nám ale natankovať a v chaose bez navigácie to nakoniec balíme a ideme ku Michalovi, že skúsime spraviť halušky. V megaveľkom Wallmarte kupujeme ingrediencie na halušky. Michal nám necháva kľúče pod rohožkou, no cez večernú zápchu prídeme tak neskoro, že ich už potrebuje späť. Vo Fresh foode ešte kupujeme skvelú IPA a Laco nás už čaká na novom gauči pred dverami. Vnesieme gauč dovnútra a každý srká svoje pivo, Lacimu moc IPA nešmakuje. Čakáme na Michala a už nám celkom vytrávilo, tak ako predjedlo si dávame Laciho gulášik. Mišo príde s novým termostatom, takže kým sa chystajú halušky prebieha dramatická inštalácia termostatu s dotykovým displejom (ktorý bolo treba nabiť na nabíjačke od telefónu). Nakoniec všetko dobre dopadne, len slanina nabudúce musíme zohnať lepšiu slaninku. Mali sme použiť tú, čo nám Laci ponúkal, čo mu dopašovali Slováci.
Čakáme ešte na Maja no únavou nakoniec všetci zaspávame a ani nezaregistrujeme, keď príde.

D023: 08.11. 2017 Miami Beach → Panama City
Ráno nechávame chalanov spať a potichu sa vykradneme na pláž. Bájna Mami Beach je fakt krásna, dosť podobná pláži u Stevena v Ocean City, MD. Z luxusného pohára v servítke si vychutnáme poslednú IPA. Okúpeme sa a kým schneme pozeráme ako sa turisti fotia na búdke záchranára, s čajkami útočiacimi na ich jedlo a ako pracanti zakopávajú slnečníky. Majú na to normálnu vŕtačku do piesku.
Po kroasante a káve (5.5) zájdeme do krásne polohovaného Starbucks na pláži obzerajúc cestou pekné Art deco hotely. Zoberieme si frapé so sebou, aby nás to chladilo v dopoludňajšom výpeku.
Cestou ešte kupujeme bágle a prichádzame k čerstvo zobudeným chalanom. Zakladáme volské oči a slaninku a posilnení sa lúčime s novými známymi. Vo Fresh Market berieme ešte to parádne sushi a zelený čaj, nech máme fajný proviant na cestu.
Michal nám v ofise vytlačí boarding pass a lúčime sa. Tešíme sa už nabudúce stretnutia a hádam aj rodinka B sa raz konečne vydá na tento smer.
Posledný krát skúšame šťastie s teniskami v údajne najväčšom jednoposchodovom outlet centre v US– Sawgrass Mills. Nemáme už až tak moc času ale podarí sa – končíme s 3 pármi.
Na Dania pláž kúsok od letiska prichádzame so súmrakom, tak sa len poobzeráme a frčíme preč.
Auto na letisku odovzdávame v predstihu nepovysávané, ale aspoň plne natankované.
Kalifornské šumivé víno sklame, dorazíme tuniaka a pozeráme na potmavších turistov taktiež v nových teniskách. Asi všetci končia nákupmi pred odletom. Bez meškania odlietame do Panamy. Sme v modernom lietadle, bez výklopných sedadiel a s mikropriestorom na nohy. Je tu aj kopa deciek s rodičmi z Disney Landu.
V Panama City si po imigrácii rozospatí hľadáme miesto na letisku, obliekame si všetko čo máme a pred druhou zaspávame v strašnej zime.