D13: 04.AUG2016 Kolka → Jūrmala
V noci prší, no ráno si dáme zber čučoriedok. Je ich tu veľa, len treba dávať pozor na bzdochy, lebo tie dokážu pokaziť celú hrsť čučoriedok a poriadne zasmradiť prsty. Po raňajkách a čučoriedkach sa vraciame späť a naše dobrodružstvá sa premenia na hľadanie modrej kravy pri dedine Mērsrags. V dedinke si dáme obed a tam nám povedia, že máme ísť do dedinky Kulciema. Vedie tam dlhá, prašná a rozbitá cesta a ani na veľa pýtaní sa sme modré kravy neuvideli. Takže túto exkurziu nemôžeme odporúčať. Keď sa konečne vrátime na asfalt rozhodneme sa na modré kravy vykašľať a radšej ideme do sovietského letoviska Jūrmala, kde je síce vstupné 2EUR, ale platí až kým auto neopustí mesto.
Pláž je pekná, no počasie zlé. Poprchá a tak nie sme moc nadšení. Stále si obliekame a vyzliekame vetrovky. Situácia je neutešená. Nikde ani nemajú žiadne sprchy. Jedinú nájdeme podľa mapy po asi hodine. Tak ju s radosťou využijeme. Taktiež využijeme plážovo centrálne lokalizovaný kiosk, kde majú plechovky piva síce za 1.2EUR, ale aspoň tie fajnovejšie, čo v supermarkete stoja normálne 1.1. Takže dobrá cena. Na večeru si nájdeme bistro, lebo ceny pizze sú tu ešte vyššie ako v južnej amerike. Vôbec nechápem, ako si môžu na pizzi tak ulietať, keď tu majú vlastný fajný syr a aj salámky. Bistro je fajn, skúsime grilovaný baklažán, ružovú polievku a viedeňský rezník zapekaný s rajčinou a syrom. Pointernetujeme, dáme ešte čajíky a ideme na západ.
Rusov je tu viac ako v Rusku a všetci nosia New Balance tenisky. Ale aspoň sú natoľko milí, že sa nám nepchajú do záberu/západu. Neviem, či som to už niekde spomínal, ale západy tu na severe trvajú nekonečne dlho. Zatiaľ, čo by v Karibiku slnko žuchlo do mora skôr ako by ste stihli dopiť deci rumu s dvoma decami koly, tu sa človek môže naozaj opiť. A tým myslím hodinové-a-viac západy. No asi najkraší, čo sme v Pobaltí mali.
V centre vidíme aj Kazašskú reštauráciu a uvažujeme, že ak tu budeme zajtra, tak by sme to išli čeknúť.