D17-20: 04.08. – 07.08.2017 Jurmala&Riga, LV → Saulkrasti, LV

O rušné ráno 04.08. sa na parkovisku postarajú bágriky a náklaďáky. Tie tu parkujú a postupne sa presúvajú bagrovať na pláž. Tri nákľaďáky odvážajú piesok vybratý z jamy. Bajkom ideme do centra, raňajkujem obchode/kaviarni Féniks. Nakúpime fajné pečivko a s čajom a kávou sedíme vo výklade. Na informáciach nás vybavia mapami. Vyberieme sa vnútrozemím na východný cíp poloostrova. Ideme po nekonečnom bulvári lemovanom velikými vilami. Niektoré lepšie a iné horšie zreštaurované alebo super moderné. Končíme na pláži, kde fúka piesok tak, že je to neprejazdné.

Pokračujeme cez lesík úzkymi cestičkami, ktoré nie sú úplne ideálne na naše bajky. Odtlačíme ich do bezplatného skanzenu rybárskej dediny odkiaľ berieme asfaltku späť do mesta.

Obedujeme v ruskom Bistre. Jedlo uzavrieme dezerom Maize Zupa – puding z rozmočeného čierneho chleba s hrozienkami, sušeným ovocím a veľkou čapicou zo šlahačky. Na záver si ešte pointernetujeme a presunieme sa na pláž.

Na promenáde je najväčší mix strednej ruskej triedy. Oblečenie je často cestou do minulosti a niektorí predvádzajú aj kadejaké cross módne úlety.

Riga je 23km bajkom po relatívne slušnom asfalte, no počasie 05.08. zase raz štrajkuje. Zastavíme si pred riekou a obdivujeme, infinity pool pred bankou. Nevesty sa fotia s panorámou Rigy. Za mostom nás čaká hrkotavá cesta dláždenými uličkami. Tu si zase raz nezajazdíme. Človek si vôbec neuvedomí, že chodí po dlažbe, pokiaľ tade nemusí ísť na bajku s malými kolieskami. Chceme obedovať v Folkklubs Ala Pagrabs, kde sme boli minule, no otvárajú až o druhej. Čas si krátime pivkom z obchodu. Na ulici stretneme auto s PD ŠPZ. Keď je konečne je otvorené – bajky si poskladáme a zložíme ich pred pódiom, na ktorom bude živá hudba až večer. Sedíme sami dvaja za veľkým stolom a veliké kreslo nevládzem takmer vôbec posunúť. Atmoška je fajná, majú megadobré remeselné pivko, kapustu s guľkami, plnené cukety a maize zupe.

Cestou z mesta beriem malý sektík Riga a predavač ma ukecia, aby som zobral rovno dva. Túto tekutinu rozhodne neodporúčame a ani panoráma mesta z ostrova v rieke to nezachráni. Neviem, či máme haluze z toho nechutného moku, alebo nám policajti mávajú z patrolujúceho auta?

Cestou domov sa na moste pred Jurmalou fotí nevesta. Zrejme nechceli platiť 2EUR mýto, tak zastali pred Jurmalou a fotili sa na moste.

Kúpeme sa vo vetre, lebo však svieti slnko.

Ráno 06.08. sa budíme pri karavane z Litvy – starí rodičia, rodiča a malá, kočík na streche.

Dávame si plážovovú nedeľu po raňajkách v centre. Na obed skúšame Uzbeckú národnú kuchyňu a večer je konečne pekný gýčový západ slnka.

Posledné ráno 07.08. je vedľa nás ešte stále haluzná rodinka z EST vo Forde Transit Custom. Dvaja krpci + pubertiak a rodkáči v aute zjavne spali. Mama dakde zmizla – asi nakúpiť raňajky. Decká s tatom išli do lesíka – asi na ranné vyprázdnenie. Decká su vytrénované a v aute stíchnu keď sa niekto parkuje. Tatko sa vonku holí.
Konečne vychytávame odliv a skúšame bajkovať plážou po piesku. Fučí tak brutálny protivietor, že ledva ťahám na jednotke. Meníme preto smer a i keď to stále na tenkých kolieskach nie je sranda, občas to roztiahnem až na 2+. Nakoniec to dotiahneme k 36tej ulici, kde končí cesta vnútrozemím a vraciame sa po asfalte. To je úplne iná rýchlosť. Obedujeme a kompíkujeme v Bistre a nasleduje nákup v Rimi cestou preč. Kupujeme voňavučké hrianky s cesnakom z dvoch rôznych chlebov na váhu, kaviár (majú dva druhy, taktiež na váhu) a akciové Martini Prosecco s pohárom navrchu. Cez zápchu Rigou sa k večeru dostávame na Saulkrasti (Costa del Sol – Slnečné Pobrežie). Martini prosecco ide výborne ku kaviáru, navaríme si medzitým na pláži a za parkovanie v zóne zákaz státie získavame prvú cenu – 40EUR pokutu, ktorú treba zacvakať do 30 dní. Spomíname si, že minule sme to ztade preparkovávali, no zóna sa medzitým posunula a nebolo kde to pichnúť. Ale všetko zlé je na niečo dobré, nájdeme si nové miesto síce splateným parkingom, ktorý ale nikto nevyberá a stojíme priamo na pláži. Pred nami len malý kamenný násyp a piesok pláže. Nastáva nádherný západ.