D084: 2015/03/04 La Paz -> Isla de Sol
Ráno ešte nie je péčko, ešte že máme quinoové keksíky z turistiky. Do hospedaje nás príde vyzdvihnúť pánko z busu a odvedie nás na hlavnú cestu. Cesta je mokrá a nekonečná. Musíme sa preplaviť cez úžinu na Titikake, tak nastupujeme na loďku za 2BOBy, zatiaľ čo bus ide na chatrnej plti. Sme radi, že nie sme v buse. Na druhej strane, zatiaľ čo čakáme kým sa doplaví bus – na tržnici si dávame sendviče s kuraťom a kávu a kupujeme koku. S poslednými dažďovými kvapkami prichádzame do Copacabana.
Obedujeme v hipi podniku super hambáče s hipi 10% prirážkou za obsluhu, ktorá nám odporúča ísť na severnú stranu Slnečného ostrova. Vybehnem teda kúpiť lístky za 25BOB (južné stoja 20BOB) a fičíme na 2 a 1/2 hodinovú loďku. Vyrazíme o polhodku neskôr. Ani nie moc vtipné je, ako si Frantíci chcú zapáliť cigaretky nad bandaskami s benzínom. Naštastie ich kapitánová žena vyženie na mólo. Spoločnosť nám robí aj malinká kapitánova dcéra, ktorá sa nehanbí nám prihovoriť. Dokonca mi dá aj sáčok jogurtového mlieka, ktorý jej nakoniec ale vrátim. Dosť ľudí je na streche, takže máme dosť miesta sa aj natiahnuť a zdriemnuť si na lavici.
Na ostrove nás hneď na móle strasú o 10BOB na hlavu – za múzeum a pani si nás odvedie na pláž do ubytka za 25BOB na hlavu. Počasie sa vypeknilo a teraz pečie tak, že si na pláž berieme dlhé rukávy. Voda nie je prekvapivo v 3810mnm až taká ľadová. Francúzsky vedľa nás tvrdia, že má tak 17C. Neskôr si vychutnávame slnko na holej koži, čo je niečo lahodné po mesiaci zimy v páperkách. Pláž je posiata stanmi a partičkami slniacich sa, prevažne juhoamerických turistov. My sme ale radi, že máme izbu na pláži, horúcu vodu a strechu nad hlavou počas upršaných nocí. K sa asi musí cítiť veľmi dobre, lebo sa dokonca celá ponorí do vôd Titikaky. Je to niečo, čo nie je vôbec bežné, lebo ona do vody pod 26C len tak nevôjde. Ani ceny v obchodoch nie sú až také premrštené. Pivo je za 15-16BOB (13BOB v La Paz), voda za 7 miesto 5.
Na večeru ideme na prístavnú stranu, kde nás už čaká magický mesiac. Dáme si fajn sendvič s kávičkou a čestvým džúsom a zdrháme pred malým otravným sopliakom, čo cez deň otravoval turistov na pláži.
Cestou späť sa ešte zastavíme na pstruha a quinoa polievkou. Super chutné menučko za 20BOB (2.7EUR).
Spokojní až vytešení sa oddávame spánku v dažďovej noci s vlnkami z pláže. Neskôr sa dostaví aj búrka, ktorá rozburáca vlny a vženie párty kemperov do nášho hotelíka, takže musíme nasadiť aj štuple do uší.

D085: 2015/03/05 Isla de Sol
Ráno je zima a sychravo. Avokádovo džemové bochníčky kombinujeme s kávou a maté. Moc sa nám von nechce, i keď nás čaká dlhý trekový deň. Nakoniec prestane pršať a vyrážame. V prístave si kupujeme dva sendviče ako obedný proviant a po preplnenom múzeu vychádzame na ostrovnú prechádzku. Je to krása. Všade vidno terasy, kde lokálny predkovia pestovali plodiny.
Na obed si vychytáme parádny výhľad a napapkaní a s kokovými lístkami v puske natáčame video pre Stevena. Ja sedím na skale a K chodí okolo mňa a sníma ma s panorámou. Vyzerá to celkom matrixovo.
Na severnom konci ostrova je kopec, skoro 4000mnm. Celkom sa zahejeme, kým tam vyšlapeme. Natočíme ďaľšie video a ideme späť.
Za Labyrintom výjdeme do svahu, kde už ale náš 10BOBový severný lístok neplatí a treba kúpiť nový, 15BOBový južný lístok. Zadychčaní si berieme čas na rozmyslenie. Ako tak dopíjame poslednú vodu, cesta pred nami je 2 hodiny jedným smerom a slno nevyzerá, že by chcelo ešte viac zakúriť, rozhodnem sa, že sa radšej vrátime na pláž.
A tak sme aj spravili. Dnes ale nepečie až tak ako včera, tak sa ani do vody neodvážime. Len si miesto večere spravíme piknik s miestnym syrom a červeným vínom a zohrejeme sa v sprche. Ja idem prvý a keď pochopím že teplá nebude vystrčím sa von a poprosím o ňu. Babka zoberie stoličku, dá si ju pod poistky, odomkne skrinku a zapne mi teplú vodu. Konečne teplo. Neviem sa toho nabažiť.
Ideme skoro spať, lebo chceme chytiť rannú loďku, aby sme sa stihli dostať do Peru.