D029: 2015/12/10 Galápagos: plavba D3 – Isabela
Ranný výlet je po čerstvých vypečených lávových poliach. Babka Janette má 78 rokov to nakoniec otočí aj s 61 ročnou partnerkou Anne, lebo zase až také pestré tieto polia ešte nie sú. Na konci vychádzky dostáva Jas 24 rán opaskom, lebo má dnes narodeniny. Každý mu decentne nadeli 3-4 pohláskania opaskom.
Potom máme konečne decentné šnorchlovanie. K si ale zobrala tmavé plavecké okuliare, tak až tak moc toho nevidí. Asistuje ale chuderke Helen (Angličanke žijúcej v Austrálii), ktorá sa v záchrannej veste vznáša na vlnách ako balíček narkotík. My ale trikrát vidíme žraloka bielohrotého. Postupne objavujeme aj nejaké korytnačky. Davida učím ako vyfukovať vzduch zo šnorchľa. Nemeckému páriku to vôbec nejde. Objavím zátočku, kde oddychujú tri korytnačky. Keď tam privediem Davida a vraciam sa tam s Austrálčanmi, žiadna korka tam už nie je. David všetky odplašil. Idem ďalej a hrám sa s húfom menších rybičiek. Väčšinou, keď zbadám korytnačku o chvíľu za ňou nasleduje nejaký šnorchľovač z našej partie. Miestami to vyzerá tak, že každý si naháňa vlastnú korytnačku. Mám z radosti šnorchľovačov pomaly väčší zážitok ako zo samotnej zveriny. Nemci zase hviezdia. Stále je v niečom problém. To že Marta nevie plávať zjavne nehrá žiadnu úlohu. Hlavne, že majú papuče na chodenie po pláži.
Podvečer si robíme výlet loďkou na skalu, kde obdivujeme suly modronohé (blue-footed boobies), pelikány a tučniaky. Potom sa plavíme mangrove porastmi s uškatcami a hordami korytnačiek.
Na palube nás čaká olovrant v podobe pukancov, tak tam posedávame a kocháme sa západom slnka. Miláčik žien David, ktorý neviem či len na tejto lodi, sa dosť orientuje na staršie ženy, nemá plavky a tak chodieva plávať a šnorchľovať v boxerkách. Tieto magicky modré slipy s vtipnou popiskou sa sušia na zadnej palube, no nie sú moc uviazané, tak ich musia dámy (Helen) zachraňovať. Vznikne z toho vtipná prifarbená storka, ako ich Helen “chytila do zubov” a Katka ich potom demonštratívne zauzlí do lana, aby ich vietor neodfúkol, keď sa loď pohne.
Na večeru je super ryba-marlin. Včera mali Helen s Gunnarom narodky (40, 30), dnes Jas (24), tak kuchár sa hecol a spravil im narodeninovú tortu. Vegán Gunnar si z nej dáva iba jablko. Oslávenci sfukujú sviečky, kým im my falošne ale s nadšením spievame Happy Birthday! Ja potom hneď fičím do kajuty a konečne si umývam zuby postojačky. Keď sa vrátim do jedálne, nikto tam už nie je, asik aj iní pochopili, že niektoré veci sa lepšie robia, keď je loď ukotvená.
Tak sa vrátim do kajuty a po dlhom čase sa mi konečne podarí popísať niečo do denníka.
Celkom dramatické je používanie WC zajazdy. Postojačky je to takmer nemožné a keď si človek prefíkane sadne, stáva sa, obsah misy sa vlní s okolitým morom a občas to ošpliecha aj odspodu.