D028: 2015/12/09 Galápagos: plavba D2 – Isabela
Ešte pred raňajkami sa nalačno vylodíme sa na pevnine (Tintorea) a prechádzame sa pomedzi morské iguany po „ay ay láve“ (ajajláva). „Ay ay“ sa láva volá preto, lebo je ostrá a keď po nej chodia ľudia bosí, tak robia zvuky aj aj jáj. Cítime aj uškatce a ku koncu chodníka natrafíme aj na malého schovaného pod kríkom. Rodrigo zdôrazňuje, že sa ho za žiadnych okolností nemáme dotýkať a ani mu dovoliť, aby sa nás dotkol. Bol by z neho totiž potom cítiť cudzí pach a mama by ho prestala kŕmiť. Po raňajkách ideme do prístavu Puerto Villamile a ostrove Isabela. Na WC mám pocit, že ma kýve, a zdá sa mi, že moje telo tento pocit kompenzuje protipohybmi, takže sa kývem postojačky a musím si dávať extra pozor na mierenie do pisoára. Bus nás odvezie ku umelej lagúne bez plameniakov a peši sa cez rozmnožovacie centrum korytnačiek vraciame do mestečka. Viackrát stretávame Brazílku Fabiolou z potápania.
Po obede na lodi sa vraciame zase do prístavu a šnorchľujeme v zátoke. Cestou prekračujeme spiace uškatce na chodníku. Vo vode prd vidno, je dosť zakalená od piesku. Vidím akurát tak zelené ježovky, ktoré vyzerajú úplne ako chorvátske, ale sú zelenkasté – endemické galapágske. Objaví sa aj tučniak, ale aj keď za ním vyrazím na plné obrátky, mizne mi z očí, takže si s nim moc nepoplávam.
Fotíme ďaľšie mláďa uškatca, tentokrát aj s maminkou a máme rozchod. Mestečko je dosť kľudné, až moc, nenájdeme ani supermarket. Majú tu ale dlhočiznú piesočnú pláž. Tak si na nej dávame len pivko a banánový koláč a pozorujeme dvoch mladých surferov. Na námestí je ten najhaluznejší kostol v akom sme boli, vitráže sú miesto svätých výjavov vyplnené tučniakmi, leguánmi a inými Galapágskymi tvormi. Iba Ježiš na kríži je normálny. Trpí ako vždy. Pomaly sme čakali miesto neho Iguanu.Keď príde nás čas ideme naspäť do prístavu. Vezie nás nadvakrát druhý kapitán, ešte oblečený vo futbalovom drese. Posádka si bola zahrať na ostrove futbal.
Na večeru máme výborné krevety s kokosovým mliekom a zase nejako prepásnem štart lode, tak si pre zmenu dnes zuby umývam poležiačky.
V noci sa budím, že sme už zakotvili a druhá polka noci je pomerne kľudná.