D026: 2015/12/07 Galápagos: Gordon Rock
Ráno je už pár ľudí pred dive shopom a máme ešte údajne 10 minút, tak skočím do supermarketu v prístave po pečivko – croisantík je ešte teplý a zoberiem aj jednu kávu z reštiky – lebo však na reštauračnej ulici ju majú za $1. Tí vydriduchovia tu ale chcú dva doláre. Skoro ma cekne. Ale však čo, veď sme práve vysolili $150 za dva ponory (každý). Kým sa vrátim, tak som aj prepásol 4roch Austrálčanov, ktorí zobrali prvé auto do prístavu pri kanály na severnej strane, odkiaľ sa vyráža na potápacie miesta. Čakáme teda na druhý taxík a frčíme na sever.
Vtipná krpatá Talianka si za jazdy na lodi vkladá šošovky a hneď prvú jej odfúkne. Je to haluz, že má vlastný oblek a masku, jej partner ma mega podvodný foťák s dvoma bleskami na tykadlách a ona nemá v maske optické sklá.
Potápanie je fajn. Vidíme korytnačky a húfy rýb. Koraly žiadne. Viditeľnosť však nie je ideálna, občas sa mi zdá, že sme potratení. Žraloky sú ale – keď ich nakoniec objavíme – hypnotické. Keď ich vidím, koľko ich je, nie je mi všetko jedno. V druhom koliečku okolo nás ide jeden tak blízko, že už uvažujem, ako vedúcemu vysvetlím, že mi cvrklo do obleku. Aj som celkom rád, že viditeľnosť je taká, aká je, lebo keby vidno poriadne a všetky žraloky naraz, tak koniec. V druhom ponore máme magický moment – kedy si poviem, že tak toto stálo za to. Je to situácia, kde sledujeme čriedu bodkovaných orlích rají ako si bez veľkej námahy plachtia tichom a okolo nás sa objavia kladivohlavé žraloky. Do toho sú ešte na pozadí húfy rôzne veľkých rýb. Je to úžasné – ako v mega akváriu, človek ani nevie, kde sa má pozerať. Pri vynáraní v bezpečnostnej zastávke pozorujeme uškatce, ako si relaxujú pri skalách.
Večer sa pripravujeme na koniec pobytu – vraciame fľaše od piva. Kupujeme rum na loď, tablety proti morskej chorobe a ideme si stiahnuť fotky z potápania.
Večeriame dvoch $15 homárov priamo na rybom trhu. Je to oveľa lepší kšeft ako na reštauračnej ulici. Homáre sú čerstvé – živé, keď ich kupujeme a kým čakáme na stôl, máme možnosť vidieť, ako im chlapík odsekne tykadlá, zapichne nožík do hlavy a rozreže ich napoly.
Večer ešte do nejakej druhej robím, aby boli veci na poriadku, keď budeme 6 dní offline.