D021: 06.11. 2017 Everglades NP → Key West
Milý Aziat nám nakoniec sieťky na okná necháva. K mu za odmenu aspoň dá odznačík.
Po raňajkách vyrážame na koniec cesty ku návštevníckemu centru Flamingo. Kúsok po štarte je brána, kde platíme vstupné $25 platné na 7 dní. Prvého aligátora nám ukáže zastavovač áut, na mieste, kde opravujú cestu. Kým púštame opačnú stranu vyzve nás, aby sme si vystúpili a pozreli si aligátora v močiariku vedľa cesty.
V zátoke Flamingo je očividná spúšť. Všetko je zavreté, aj návštevnícke centrum aj obchod a marína. Pridávame sa k excitovanému Nemcovi ako fotí krokodíly vo vode. Jeden je na súši, tak podľa zubov vidíme, že je to krokodíl a nie aligátor.
Stredom zátoky si pláva krokodíl, tak sa za ním rozbehnem, zbadá to aj Nemčúr a keď dohrmí so svojím foťáčiskom odoženie krokodíla na opačný breh.
Ideme teda pre, keď už nie je čo vidno a v inej zátoke objavíme manatees (morské kravy) ako sa chodia napiť z rúry pritekajúcej vody. Dlho ich sledujeme ako sa so zafučaním vynoria nadýchnuť a pomaly sa plýžia ku výtoku vody.
Je tu mrte veľa komárov. Štípu aj cez oblečenie, musíme ich obháňať klobúkmi a zdrhať do vetra, kde sa nezdržujú. Stretneme americký párik. Manžel má korene z Prešova, no jeho žena vyzerá byť oveľa nadšenejšia ako on. Utekáme pred komármi do rozpáleného auta a cestou spať robíme viacero zastávok. Ideme na pekný ostrov lesíka v bažinách (hammock), vidíme haluzné ryby – šťuky v plytkej čistej vode, veľa veľkých vtákov a všade samé komáre a komáre a komáre. Na niektorých zastávkach to hneď zapichneme naspäť do auta, lebo je tam tak veľa komárov. Obedujeme v aute s naštartovaným motorom a klímou, lebo nevieme nájsť žiaden tieň. Namiesto otvárača na konzervy som kúpil otvárač na pivo a konzervy s tekutinami, takže plechovicu prepichávam na X miestach po obvode, aby sa nakoniec dala otvoriť.
Vrátime sa nakoniec do prvého visitor centera, prečkáme na intenrete búrku a plánujeme nasledujúce kroky. Nakoniec sa rozhodneme skúsiť nájsť pláž na Florida Keys. Von z parku sa zastavíme vo vychytenom zeloovoci „Robert is here“ na milkshake ($7.40), poobzeráme aké tam majú v detskej zoo megaveľké korytnačky a hnusné megamoriaky a fičíme smer Key West.
Cesta je so západom magická a pohurikánová spúšť všade naokolo je viditeľná. Cestu lemujú kopy trosiek – dreva, kríkov, stromov, plechov a piesku.
Zastavujeme sa na fotenie západu, ale kúpať sa tam nedá. Po tme končíme na Coco Plum beach, no v noci nás budia policajti, že pláž je zatvorená a nemôžeme tu spať. Otváracie hodiny pláže sú za svetla a vyzerá to tak, že cez deň by sme tu spať mohli.
Šoférujeme nocou skoro dve hodiny až to nakoniec zúfalí šupneme za obchodík s tričkami. Na jednom mieste je jednosmerná premávka, lebo odpratávajú kopy hurikánového smetia zložené pri ceste. Sme už tesne pred Key West, možno dve tri míle od obce.