D28: 2014/05/27 Constanta → Eforie Nord
Ráno ideme znova na pláž, kde je zapadnuté auto. Už včera som sa čudoval ako si veselo chodia ľudia autami na pláž. Dnes je tam bulharské trojkové BMW zahrabané až po podvozok. Chvíľu po nás prídu dvaja fešinovia v džínskach a bez košele a obdivujú svoj včerajší výkon.
K už má hnačku a ja som prekvapený, že všetko je ok. Zaplávam si a už odchádzame z pláže, keď to aj na mňa príde. Usadím K s peniazmi v kaviarni a frčím na WC.
Katke sa podarilo kúpiť fajný koláčik, vyzerá to ako praclík a je to sladké skoro ako bakhlava. Bojím sa moc vzďaľovať od WC, tak sa ešte presunieme vedľa na malé pivko a pražené rybky. Trochu pracujeme offline.
Vyrazíme na liečivé bahná, ktoré majú byť okolo Eforie Nord. Je horúco a zápchy, tak to zapichneme do hypermarketu Auchan, pokúpime nejaké vína a darčekové predmety a piknikové potreby.
V Eforie Nord sa nám podarí parádne parkovanie v tieni. Pláž a aj voda sú úplne parádne. Krásny pieskovo sfarbený piesok a zelenkavá voda s vlnkami. Je ešte silné slnko, tak sa schováme do tieňa a skúšame rumunský sekt s kaprím kaviárom. Tu treba poznamenať, že som si mal nechať poradiť od predavača a nekupovať čisté – 10% soli obsahujúce ikry, ale už hotovú omáčku, kde sú ikry miešané s majonézou. Ikry majú intenzívnu, skoro až bahnistú kapri chuť a sú príšerne slané. Zjeme k tomu všetky praclíky zo supermarketu.
Noc je jednoznačne najhoršia, čo sme mali, lebo ju na striedačku trávime pred autom vyprázdňovaním čriev. Je to riadny prúser.
D29: 2014/05/28 Eforie Nord → Vama Veche
Ráno a vykúpeme na super pláži a podľa inštrukcii chlápkov zo včera hľadáme liečivé bahná. Našli sme opustený komplex a sme rozčarovaní, že sprcha asi nebude. Zo začiatku to vyzerá tak, že ani bahenná akcia nebude. Bahno treba totiž natankovať do nádoby na tajomnom mieste. Pani, ktorej som sa pýtal mi dokonca tvrdila, že ho má z lekárne. Nakoniec nám ale pánko donesie svoju zrezanú 1.5L PET fľašu a my sa najprv šporovlivo, no keď ju nechce naspäť, kompletne namažeme. Problém nastane, keď chceme zaschnuté a opadané bahno zmyť. Jazierko je plytké a bačorinkové. Plávajú tam aj akési žubrienky alebo malinké rybičky. Zmyjeme sa tak, aby sme mohli sadnúť do auta a frčíme späť na pláž, že sa poriadne umyjeme.
Nasleduje presun do Vama Veche, pred ktorým nás George vystríhal, že, je to party mesto pre 20tnikov. Reku veď zastaneme a uvidíme. Piesoček nie je taký pieskoviskový ako v Eforie. Pri vode je vrstva mušlí. Ale more je asi ešte krajšie. Vďaka kameňom pri brehu je voda nezakalená a vyzerá vyť dobrá viditeľnosť. Kúpeme sa, driememe a relaxujeme.
Večer hľadáme internet a zástrčky. Zapadneme v Steak House Bromo. Ja mám výbornú tochitura a K 300g pražených rybičiek s výborným cesnakom, ktoré ledva zjeme.