D7: 2014/05/06 Huedin → Cluj Napoca
V noci bola strašná zima. O tretej som zapol auto, ukazovalo 4C vonku. Hlavne že som nechal páperáky doma, že bude teplo. Prd makový. Takto to ďalej nepôjde. Ak sa neoteplí a nič nevymyslíme, musíme vyraziť na juh a prípadne sa vracať cez Rumunsko a Bulharsko.
Na Lukoil benzínke dolejem vodu do ostrekovačov, lebo zimná zmes už došla a chceme si dať kávu na zahriatie. Espresso stroj ale nemajú a automat je pokazený. No pekne, aspoň že záchody idú. Po 50km sme v Cluj Napoca a kupujeme v trafike rovno celodenné parkovanie za 9.50Lei. Motkáme sa centrom, pozeráme monument a kostoly až zapadneme do cukrárne na kávu a net. Prebieha prvé písanie denníka. Obsluha nám pochválila polepený notebook a odporučila Constantu ako najkrajšie mesto v Rumunsku. Je to zatiaľ na pláne, tak uvidíme. Porota sa vozí v červenom Sharane. Mesto sa nám páči, na jednom konci veliké námesti so súsoším Mateja Korvína a jeho kapitánov s velikým parádnym kostolom archanjela Michaela a na druhom konci promenády pekná pravoslávna bazilika. Je tu veľa univerzít, tak ulice a námestia pulzujú množstvom študákov.
Na moje veľké prekvapenie sa nám podarí po pamäti nájsť TA#1 – Pig and Pepper a pochutnáme si na našich prvých rumunských špecialitách, ktoré mi dosť pripomínajú naše – bravčové, kapusta, bryndza. Jediným rozdielom je polenta – tuhá kukuričná kaša – náhrada knedle.
Zastavíme sa na turistické info a pokúšame sa dostať do múzea, no to je už na naše veľké prekvapenie zavreté. Neskôr sme pochopili, že naše prekvapenie by nebolo na mieste, keby sme si uvedomili, že Rumuni majú oproti nám posunutý čas o jednu hodinu dopredu. Sklamaní z fiaska pred múzeom sledujeme davy a končíme v mokrej štvrti. Sadáme si na lúče hasnúceho slniečka priamo pred rodný dom Mateja Korvína (lipa kráľa Mateja v Bojniciach… )
Z tade sledujeme davy na veľké reštauračné námestie, kde už z tepla podniku sledujeme hordy Cigáňov po večernej omši u Františkánov. Milý farárko im rozdeľuje balíčky a my sa nad slušným rozlievaným vínom zamýšľame ako na jednej strane celé veľké námestie hýri a popíja prekomplikované drinky a na jeho kraji Cigáni berú čo dávajú.
Popri tom počúvame dobru muzičku a plánujeme našu ďaľšiu cestu.