D23: 14. AUG 2016 Tallinn → Cēsis
Koláčky z Rimi zalievame kávou a čajom v neďalekom Hesburgeri na ceste do Lotyšska. Povraciame všetky zálohované nádoby a kúpime si jogurtík a pekelné horčice, čo sme mali ku prasiatku v Haapsalu.
Na konci Estónska si dávam posledné kúpanie v mori. Na začiatku Lotyšska tankujeme a dávame obed v známom podniku v Salacgrīva. Je to fajn, no mäsité jedlo za 7.5EUR má dosť málo mäsa. Fazuľky so slaninou a smotanou sú ale božské. Ani opekané jabká nie sú až také supiš ako posledne, no stále sú fajn.
Ľubica má dnes výročie, tak je gratulujeme, keď už máme ten internet.
Dorazíme do zachmúreného Cēsis a po chvíľke parkovania sa túlame okolo polorozpadnutého hradu. Katedrálu z 13teho storočia nám rusky hovoriaca babka umožní si prezrieť zadarmo a ponúka nám aj vyhliadku z veže, ktorú zdvorilo odmietneme. Je to prekvapivé, že katedrála vydržala nezničená, keď hrad rozbili na kamene.
Večeriami v hipsterskom podniku a al Brooklyn. Pekný dekór a super dizajn jedla trochu pokulháva čo sa chuti týka. Ale fľaša bieleho francúzskeho nesklame a zaujme aj otvorená kuchyňa, kde vidíme celý proces prípravy jedál. Otvorená kuchyňa je zase na druhej strane dvojsečná zbraň, a niektoré veci človek nechce vidieť naživo, hlavne keď tuší, že to bude to jeho jedlo. Pozerať sa 20 minút na kuchtíka, ako sa trápi s prípravou neslaných cestovín je aj nie je zážitok. Inak sme spokojní a po slávnostnej večeri si vychutnávame krásy nočného hradu a priľahlého parku.