D01-02: 26.-27.07.2019 Prievidza, SKAugustów, PLKuršská kosa, LT

Keď konečne G prestane po niekoľkých dňoch nevysvetliteľne kýchať, vyrážame piatok 26.07. niečo po 17 hodine cez Poľsko smer Baltik. Po krátkej noci na diaľničnom parkovisku niekde pred Varšavou sme pred obedom 27.07. v Augustówe. Na bajkoch ideme krátky 6 km okruh od jazera s pontónmi do mesta. Podľa TA vyberáme 3 možnosti na obed, nakoniec volíme Fisza na brehu spojovacieho kanála. Tatarák je božský a aj parádne nastajlovaný. Rybia polievka a girice nesklamú. V ošítke s chlebom nám v ustricovej lastúre donesú maslo. Interiérový dizajn a lokalita sú top. S dvoma pivkami platíme kartou 114 zl. Pred krátkym spánkom sa ešte vykúpeme v nie moc teplej vode jazera.

Za hranicami je cesta jednosmerná, celkom nás to spomalí. Je tu veľa benzíniek s lacným palivom, tankujeme predčasne, mohli sme potiahnuť ešte pár kilometrov a natankovať lacnejšie.
V supermarkete Rimi v Klaipéde vraciame 2 roky staré plechovky. Tu sa nám prihovára nezrozumiteľne jeden homie, ale šok máme až na pokladni pri zistení, že alkohol sa predáva len do 20 hodiny (prepásli sme to len o 27 minút). Trajekt na Kuršskú Kosu (12,30E za auto a 2 osoby) stíhame pred západom. Na známu pláž v Juodkranté dorazíme s poslednými lúčmi slnka (vstup do NP 20E na auto). V bare na dune hrá príjemná lounge hudba, popíjame prvé pivo Švyturys (4E za plastový pohár), rozjímame nad nekonečnostou Baltického obzoru a belobou pláže. Prekvapivo vôbec nie je zima, na páperky to nevyzerá. Na parkovisku sú 3 kemperi. Toalety sú vynovené a otvorené celodenne.